Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvo suđenje za gusarstvo u posljednjih 400 godina počelo je u Njemačkoj gdje se sudi desetorici Somalijaca jer su u travnju ove godine napali njemački teretni brod u vodama ispred Roga Afrike.


Desetorica muškaraca, koje je u travnju uhitila nizozemska mornarica, optužena su za napad i pokušaj otmice zbog otkupnine. Prijete im zatvorske kazne u trajanju od 10 do 15 godina. Somalijci, u dobi od 17 do 48 godina, napali su nosač kontejnera Taipan u travnju, približno 900 km istočno od somalijske obale, ali se nisu uspjeli dočepati 15 članova posade koji su se sklonili u siguran prostor na brodu.

>> Somalijski pirati oslobodili brod bez otkupnine

Vezani članci Otmica broda (Screenshot: YouTube) Pirati ne biraju, napadaju sve vrste brodova kako bi se spasili bijede: "Dobijemo i do dva milijuna eura" Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Pirati oteli 12 pomoraca, među njima i Hrvata! ''Kompanije to rješavaju bez puno buke i na brzinu''

Fregata Tromp nizozemske ratne mornarice, koja je patrolirala tim vodama, zauzela je brod i uhitila gusare, a nizozemski vojnik lakše je ranjen u razmjeni vatre. Gusari su zatočeni u Nizozemskoj, a potom izručeni u lipnju za suđenje u Hamburgu. Suđenje somalijskim gusarima moglo bi trajati nekoliko mjeseci.(Hina)