Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Neočekivani obrat

Somalijski pirati oslobodili brod bez otkupnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pirati su oslobodili teretni brod iz Jemena nakon pregovora s lokalnim starješinama, objavile su somalijske vlasti u srijedu.

Vladini dužnosnici rekli su kako je brod čekao gorivo u lokalnom ribarskom selu, kada je napadnut. Nitko od članova posade nije ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori u tijeku Otmičari saudijskog supertankera traže otkupninu Slika nije dostupna Pirati smanjili otkupninu za oteti ukrajinski brod

Ne zna se točno koliku su otkupninu tražili pirati, no nakon pregovora sa starješinama pustili su posadu i brod da slobodno odu.

Teretni brod samo je jedan od mnogih napadnutih posljednjih tjedana u vodama Somalije. Do sada su pirati napali skoro 100 brodova i uspješno oteli oko 40.

Svi ti događaji doveli su do formiranja međunarodne flote u koju su uključene NATO članice, Rusija i Indija, s ciljem patroliranja i zaštite brodova u Adenskom zaljevu, koji spaja Crveno s Arapskim morem. Svake godine oko 20 tisuća tankera, trgovačkih i teretnih brodova prolazi tom iznimno važnom brodskom rutom.

U intervjuu za CNN prošli tjedan, vođa somalskih pirata potvrdio je da će se napadi nastaviti sve dok se standard života u Somaliji ne popravi.

'Pirati žive između života i smrti', rekao je vođa po imenu Boyah. 'Tko nas može zaustaviti? Amerikanci i Britanci zajedno ne mogu ništa učiniti.'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene