Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolski kirurzi ostvarili su veliko postignuće. Žrtvi prometne nesreće, koja je ostala bez obje noge, uspješno su transplantirali nove.


Stručnjaci tvrde kako je potrebno minimalno mjesec dana prije nego li će se sa sigurnošću moći reći da je postupak u potpunosti uspio i je li tijelo pacijenta prihvatilo nove udove, prenosi LA Times.

Vezani članci Prosvjedi u Barceloni (Foto: AFP) Predsjednik katalonske vlade najavio novi referendum o nezavisnosti Suđenje katalonskim separatistima (Foto: AFP) Sud osudio katalonske čelnike, separatistima od 9 do 13 godina zatvora

Ipak, kirurzi su istaknuli da je malo vjerojatno da je tijelo pacijenta odbilo nove noge, jer bi se to odmah primijetilo. Pacijentu koji je dobio novu šansu da prohoda, identitet zasad još nije otkriven, a radi se osobi koja je izgubila obje noge iznad koljena.

Ranije je isti pacijent trebao dobiti dvije umjetne noge, no nije imao dovoljno svojih nogu u natkoljenici da bi umjetne noge bile funkcionalne. Liječnici su tada odlučili kako bi vrijedilo pokušati potpunu transplantaciju udova.

Dr. Pedro Cavadas iz bolnice La Fe u Valenciji, započeo je operaciju u nedjelju navečer, koja je trajala punih 14 sati. Isti kirurg bio je i prvi koji je napravio transplantaciju lica u Španjolskoj i prvi u svijetu koji je transplantirao vilicu i jezik u transplantaciji lica.