Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvori iz britanske vlade kažu da će se zrakoplovom RAF-a u Veliku Britaniju prebaciti prvi državljanin te zemlje zaražen smrtonosnim virusom ebole iz Sierra Leonea u Africi.


Plan o prebacivanju neimenovanog pacijenta u Veliku Britaniju navodno je dogovoren na sastanku između britanskih ministara vanjskih poslova Phillipa Hammonda i zdravstva Jeremyja Hunta, prenosi Sky News.

Plan podrazumijeva let vojnim zrakoplovom C-130 iz vojne baze Brize Norton u Oxfordshireu u Sierra leone, gdje će se pacijent ukrcati na njega i tako vratiti u Veliku Britaniju.

Vezani članci Koronavirus u Velikoj Britaniji, ilustracija Puno ih se cijepilo pa sad razmišljaju da do lipnja ukinu mjeru fizičkog razmaka Slika nije dostupna VIDEO Prvi ebolom zaraženi pacijent stigao u Britaniju, nalazi se u NAJSIGURNIJOJ sobi u Europi!

U tom zrakoplovu će biti transportni izolator, komad opreme koji se koristio nekoliko puta u posljednjih par godina. Pacijent će tako efektivno biti u mjehuru. Posebno dizajniran šator s kontroliranom ventilacijom bit će postavljen pored kreveta pacijenta.

'Ova epidemija zahtjeva mobilizaciju bez presedana'

Razlog zbog kojeg su se Britanci odlučili na premještanje pacijenta iz Sierra Leonea je možda i preveliki teret na zdravstveni sustav te države, smatra Tom Solomon, direktor Instituta za infekcije i globalno zdravlje pri Sveučilištu Liverpool.

"Postoji jedinica za visoku izolaciju unutar Royal Free bolnice u Londonu, koja je jako dobro opremljena za situacije poput ove", ističe Solomon.

Riječ je o prvom potvrđenom slučaju zaraze britanskog državljanina koji je zaražen smortonosnom ebolom, koja ubija 90 posto zaraženih.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je građane da pažljivo procjene trebaju li nužno putovati u Sierra Leone, Liberiju i Gvineju, otkud je počela epidemija ebole u ožujku.

Otad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila o 2.615 zaraženih osoba od kojih je njih 1.427 umrlo od tog smrtonosnog virusa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook