Lina Axelsson Kihlblom
Lina Axelsson Kihlblom Foto: Afp

Nova švedska ministrica za školstvo, Lina Axelsson Kihlblom prva je transrodna osoba koja će u toj nordijskoj zemlji postati ministrica, godinu dana nakon što je Belgija imenovala prvu europsku transrodnu potpredsjednicu vlade.


Kihlblom, (51), bivša ravnateljica škole i pravnica, imenovana je ministricom u novoj socijaldemokratskoj vladi premijerke Magdalene Andresson koja je danas službeno postala prva žena na čelu vlade u Švedskoj.

U knjizi "Hoćeš li me sada voljeti?" Kihlblom je prepričala kako je u tijelu dječaka rasla kao djevojčica i u 25. godini odlučila se na promjenu spola.

Trans osobe su, kako kaže, "uvijek postojale, postoje danas i i više se ne sramimo".

Nasilje, ilustracija Napali ga dok je šetao ulicom u Splitu: ''Zaustavio se autom, pljuvao ga, vrijeđao... prijetio smrću''

LGBT zajednica Velika promjena u svijetu stripova: Superman je u vezi s najboljim prijateljem

"Mi smo nova normalnost", kazala je 2018. za javnu televiziju SVT.

Kihlblom je razvedena i majka je dvoje posvojene djece. U njezinoj će ministarskoj nadležnosti biti osnovne i srednje škole, a ministrica obrazovanja Anna Ekstrom bit će zadužena za visoko obrazovanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju