Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska kriza

Prosvjedovali tražeći ostavku premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Islanđana prosvjedovale su tražeći ostavku premijera Geira Haardea i guvernera Središnje banke Davida Oddssona zbog toga što nisu uspjeli zaustaviti raspad financijskog sustava u svojoj zemlji.

Bio je to posljednji u seriji prosvjeda u glavnom islandskom gradu otkako je žestoka financijska kriza pogodila gospodarstvo zemlje.

Pročitajte i ovo Pedro Sánchez Donio odluku Premijer objavio hoće li podnijeti ostavku nakon teških optužbi na račun supruge: "Stanimo na kraj ovom blatu" Micheal Martin vođa liberalne stranke Irski premijer podnio ostavku, poznato tko će ga zamijeniti

Jedan od glavnih organizatora prosvjeda, popularni pjevač Hordur Torfason rekao je da će se prosvjedi nastaviti dok vlada ne odstupi.

'Oni ne uživaju naše povjerenje i više nemaju legitimitet', kazao je Torfason obraćajući se prosvjednicima okupljenim pred islandskim parlamentom. 

>> Norveška daje zajam Islandu

>> Haarde: Island nije tražio pomoć MMF-a

>> Island kreće u žurno spašavanje svog financijskog sektora

Tri islandske najveće banke - Kaupthing, Landsbanki i Glitnir - bankrotirale su pod teretom milijardi dolara duga akumuliranog tijekom agresivne ekspanzije preko oceana, uništivši domaću valutu i prisilivši Island na traženje pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovoga je tjedna Island, zemlja s 320.000 stanovnika, osigurao paket od preko 10 milijardi dolara zajma od Međunarodnog monetarnog fonda i nekoliko europskih zemalja kako bi se pomoglo ponovo izgraditi slomljeni financijski sustav. 

Unatoč tome, Island se suočava s velikom gospodarskom krizom i rastom nezaposlenosti dok su mnogi Islanđani u opasnosti da izgube svoje domove i životne ušteđevine.

Islandska oporba predložila je glasovanje o povjerenju vladi, no malo je šanse da bi taj potez srušio vladajuću koaliciju koja ima solidnu većinu u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene