Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norveška daje zajam Islandu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška je rekla da će krizom pogođenom Islandu dati zajam od 500 milijuna eura i da je spremna posredovati u sporu s Britanijom izazvanim propadanjem islandskih banaka.

Tijekom posjeta Reykjaviku norveški ministra financija Jonas Gahr Stoere rekao je da je od "suštinske" važnosti da Island stabilizira svoju gotovo propalu valutu.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana

'Mi želimo pokazati našu potporu međunarodnoj inicijativi i dat ćemo potporu Islandu u bliskoj budućnosti', rekao je Stoere novinarima u ponedjeljak nakon sastanka s islandskim premijerom Geir Haardeom u islandskoj prijestolnici.

Island, jedna od prvih žrtava globalne financijske krize već je postigao sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu od dvije milijarde dolara i razgovara s drugim potencijalnim zajmodavcima, uključujući Rusiju i Europsku uniju, pokušavajući popraviti svoj narušeni financijski sustav i oživjeti svoje gospodarstvo. MMF-ov zajam još treba odobriti upravni odbor fonda. 

>> Financijska kriza: Na Islandu nacionalizirana najveća banka

>> MMF odobrio zajam Ukrajini i Islandu

U svibnju ove godine banka Norges Bank i islandska Sedlabanki dogovorili su se dati Sedlabanki pravo da podigne 500 milijuna eura po potrebi.

Haarde je rekao da je sugerirao da Norveška posreduje i u diplomatskom sporu između Islanda i Britanije. Spor se razbuktao prošlog mjeseca kada je Velika Britanija iskoristila svoje protuterorističke zakone da zaplijeni sredstva propale islandske banke Landsbanki kako bi zaštitila britanske klijente.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene