Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Island kreće u žurno spašavanje svog financijskog sektora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Island je u utorak ubacio u veću brzinu i nacionalizirao je svoju drugu po veličini banku te donio niz snažnih mjera radi spašavanja gospodarstva.

'Sukladno novome zakonu, islandska agencija za financijski nadzor preuzima kontrolu nad Landsbankom kako bi osigurale kontinuitet komercijalnih operacija u Islandu', priopćile su nadležne financijske vlasti.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

Zakon je u ponedjeljak donio parlament po žurnom postupku, nakon nastupa premijera Geira Haardea na televiziji.

Riječ je o drugoj nacionalizaciji u zadnjih osam dana, nakon nacionalizacije treće po veličini islandske banke Glitnir objavljene 29. rujna.

Istodobno je najveća islandska banka Kaupthing Bank objavila u utorak da je od središnje banke dobila zajam od 500 milijuna eura koji će olakšati te operacije.

Kaupthing je usto rekao u priopćenju da je 'voljan surađivati s vladom kako bi osigurao regulaciju financijskog sustava u Islandu'.

Islandsko gospodarstvo se velikim dijelom temelji na svom financijskom sustavu, pa sadašnja kriza prijeti čitavom gospodarstvu.

Island, koji nije član Europske unije, ima 313.000 stanovnika i jedna je od najnaprednijih zemalja OECD-a (Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj).

Prosječni rast bruto domaćeg proizvoda  u zadnjih deset godina iznosio je 4 posto na godinu, s rekordnim rastom od + 7,7 posto u 2004. i 4,9 posto u 2007.

U 2007. BDP po stanovniku je iznosio 64.871 dolar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene