Prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti koje je pokrenula smrt Georgea Floyda ne jenjavaju. Prosvjednici u Sjedinjenim američkim državama, ali i Velikoj Britaniji sad su se okomili na kipove imperijalističkih figura.

Galerija


Prosvjednici u Minnesoti užetom su povezali i srušili tri metra visok kip Kristofora Kolumba ispred zgrade lokalne vlade. Među prosvjednicima bili su Dakota i Ojibwe Indijanci koji kažu kako je Kolumbo simbol genocida nad Američkim Indijancima. Istaknuli su kako su puno puta pokušali legalnim putem ukloniti kip, ali nije im uspjelo.

Vezani članci Prosvjedi protiv rasizma u Washingtonu - 4 Diljem SAD-a održani dosad najveći prosvjedi protiv rasizma, deseci tisuća prosvjednika poručili: "Marširamo zbog nade, ne zbog mržnje" Veliki prosvjed u Washingtonu Na ulicama Washingtona na tisuće ljudi: "Ne možemo sjediti doma, naši glasovi moraju se čuti", "Marširamo za nadu"

Nastradali su Kolumbovi kipovi i u Richmondu te Bostonu gdje su mu prosvjednici odrubili glavu pa je uklonjen.

Slična situacija je u Velikoj Britaniji, no tamo političari najavljuju uklanjanje kipova. Londonski gradonačelnik Sadiq Khan najavio je kako će ukloniti kipove imperijalističkih figura s ulica nakon što su u Bristolu prosvjednici srušili kip trgovca robljem Edwarda Colstona.

"Tužna je istina da je većina našeg bogatstva potekla od trgovine robljem, ali ne moramo to slaviti u javnom prostoru", napisao je Khan na Twitteru, prenosi News.au.com.