Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjedi u Tajlandu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protuvladini prosvjednici okupili su se u središtu Bangkoka dan uoči izricanja presude u suđenju za korupciju bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri.

Prosvjednici optužuju aktualnog premijera Somchaija Wongsawata, Thaksinova šogora, da je njegova marioneta i traže njegovu ostavku. Ne vjeruju također u njegovo obećanje da će se provesti pravedna istraga policijskog nasilja tijekom ovomjesečnog prosvjeda.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku

Tajlandski Vrhovni sud trebao bi u utorak izreći presudu u slučaju protiv Thaksinove supruge Pojaman optužene da je na vladinoj aukciji 2003. kupila sumnjivo jeftinu prvoklasnu parcelu u središtu Bankoga. 

>> Pucnjava u Tajlandu: Dvoje mrtvih

>> Novi neredi, mobilizirana vojska

Thaksin, koji je pobjegao u egzil u London, mogao bi prvi put biti proglašen krivim za kazneno djelo zloporabe položaja nakon mnogobrojnih istraga zbog korupcije pokrenutih od njegova svrgavanja s vlasti vojnim pučem u rujnu 2006.

Thaksinovi kritičari, među kojima su moćni vojni krugovi i dužnosnici bliski kraljevskoj palači, optužuju ga za masovnu korupciju, podjelu zemlje i ugrožavanje demokracije i monarhije.

Podržava ga međutim siromašno ruralno stanovništvo koje cijeni njegove populističke gospodarske politike i glasuje za njegove političke pristaše.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene