Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnivač Islamske Republike

Eskalirali prosvjedi u Iranu: Šire se snimke zapaljene kuće ajatolaha Homeinija

Gori kuća ajatolaha Homeinija
Gori kuća ajatolaha Homeinija Foto: Twitter
Društvenim mrežama šire se videozapisi koji prikazuju kako gori rodna kuća osnivača Islamske Republike, pokojnog ajatolaha Ruholaha Homeinija, a aktivisti tvrde da su je zapalili prosvjednici.

Reuters je potvrdio lokaciju dva video isječka uporabom karakterističnih lukova i zgrada koje odgovaraju slikovnim datotekama.

No poluslužbena novinska agencija Tasnim zanijekala je da je Homeinijeva kuća zapaljena, dodavši da se ispred kuće okupio mali broj ljudi.

Na video snimkama na društvenim mrežama vide se pak deseci ljudi kako skandiraju, a zgrada gori.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi kad su nastali videozapisi. Aktivistička mreža 1500Tasvir navela je da se incident dogodio u četvrtak navečer u Homeinijevom rodnom gradu, južno od glavnog grada Teherana.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Teheranu - 1 U METROU FOTO/VIDEO Dramatični prizori iz Teherana: Policija pucala po ljudima i mlatila žene pendrekom

"Izvješće je lažno", objavila je novinska agencija Tasnim. "Vrata kuće pokojnog utemeljitelja velike revolucije otvorena su za javnost", dodaju.

Homeini je umro 1989. godine.

Njegov nasljednik, ajatolah Ali Hamenei, pod intenzivnim je pritiskom prosvjeda diljem zemlje koji pozivaju na njegovu smrt, a koji su potaknuti smrću Mahse Amini 16. rujna u pritvoru iranske moralne policije.

Tasnim je u petak izvijestio o provladinim prosvjednicima u sjeveroistočnom gradu Mashadu, gdje su u četvrtak ubijena dva pripadnika provladine milicije Basij.

Pročitajte i ovo Požar u teheranskom zatvoru - 1 Prosvjedi diljem Irana FOTO Najmanje četvero mrtvih i više od 60 ozlijeđenih u požaru u ozloglašenom zatvoru

Dva obavještajna agenta ubijena su u sukobima s prosvjednicima u četvrtak navečer, navodi se na stranici Revolucionarne garde.

Navedeno je da su još tri člana Revolucionarne garde i pripadnik Basija ubijeni u Teheranu, kao i pripadnik Basija i policajac u Kurdistanu u četvrtak.

Iranski mediji objavili su da su dvojica pripadnika Revolucionarne garde ubijena u nemirima u sjeverozapadnom gradu Bukanu i da je šef policije umro u Sanandaju, prijestolnici pokrajine Kurdistan, u četvrtak navečer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene