Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proruski pobunjenici u ponedjeljak su rekli da će otvoriti siguran koridor kroz koji bi mogli izaći ukrajinski vojnici koji se nalaze u obruču u Debalceveu pod uvjetom da taj grad prepuste njima, no tu je ponudu ukrajinska vojska odmah odbila.


Unatoč prekidu vatre dogovorenom prošlog tjedna, važno željezničko sjecište Debalceve i dalje je poprište teških borbi između pobunjenika i nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika koji su u potpunom okruženju. Po nekim izvorima, u tom gradu možda je i 7000 ukrajinskih vojnika.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Zadaća Ukrajine je izgraditi vojsku da zaustavi Rusiju' Slika nije dostupna NATO tvrdi da se ruske snage približavaju ukrajinskoj granici

"Predlažemo da ukrajinski vojnici u Debalceveu ostanu živi, a uvjet za to je samo jedan, da polože oružje. Nema govora o tome da ih se zarobi. Položite oružje i maknite se od tamo", rekao je separatistički zapovjednik Eduard Basurin.

'Ukrajina poštuje primirje, ali zemlja je u posljednja 24 sata doživjela 112 napada'

Glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov rekao je kako se vojnici neće povući iz toga grada jer se on, sukladno uvjetima prošlotjednog sporazuma o prekidu vatre iz Minska, nalazi na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

"Prema sporazumu iz Minska, Debalceve je naš. Nećemo ga napustiti", rekao je.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju u nedjelju je priopćila da njihovim promatračima u istočnoj Ukrajini nije dopušten ulazak u Debalceve, a separatisti su rekli da se prošlotjedni prekid vatre ne odnosi na taj strateški važan grad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook