Završili izbori u Latviji (Foto: AFP)
Završili izbori u Latviji (Foto: AFP) Foto: Afp

Proruska stranka Harmonija pobjedila je na subotnjim izborima u Latviji i mogla bi formirati vladu s populistima, prenose u nedjelju agencije.


Harmonija je osvojila je 20 posto, proeuropski liberalni savez FOR/Razvoj 12 posto, a dvije populističke stranke KPV LV i Novi konzervativci svaka po 14 posto.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Jezive zgrade (Foto: Nikita Nomerz) - 24 Oronule, napuštene zgrade jezive su same po sebi, no on ih je učinio još strašnijima

Stranke su u prošlosti stvarale koalicije kako Harmonija ne bi mogla formirati vladu. Komentatori ocijenjuju da bi se proruska stranka sada mogla udružiti s populistima. Harmonija će imati 24 od 100 mandata u parlamentu, Novi konzervativci 16 a KPV LV 15.

"Bez Harmonije nije moguća stabilna koalicija", izjavio je agenciji Leta Nils Ushakovs, predsjednik te stranke i gradonačelnik glavnog grada Rige.

Vladajuća koalicija premijera Marisa Kucinskisa, koja se sastoji od Saveza zelenih i seljaka, Nacionalne alijanse i Jedinstva osvojila je oko 27 posto glasova, gotovo pola manje nego na prošlim izborima.

Dosadašnja koalicija desnog centra uspjela je obnoviti nacionalnu ekonomiju nakon krize iz 2009., ali je umorno izborno tijelo u potrazi za novim licima.

Latviju već duže vrijeme potresaju skandali vezani za korupciju i pranje novca. Guverner središnje banke čeka suđenje za primanje mita.

Perspektiva populističke koalicije sklone Kremlju plaši brojne ljude u toj baltičkoj zemlji s 1,9 milijuna stanovnika čija je povijest obilježena teškim odnosima s velikim ruskim susjedom.

Povezana u prošlosti sporazumom sa strankom Ujedinjena Rusija Vladimira Putina, Harmonija je popularna u rusofonoj manjini koja predstavlja četvrtinu stanovništva u zemlji.

Na parlamentarnim izborima 2014. bila je prva, ali nije mogla preuzeti vlast jer su sve ostale stranke odbile ući s njom u koaliciju.

Latvija, članica EU-a i NATO-a, dijeli s Rusijom 276 kilometara granice.

NATO je ondje rasporedio više od tisuću vojnika i svaka, pa i najmanja promjena u odnosu političkih snaga brine i Bruxelles i Washington. (Hina)