Arhiva, Ilmars Rimsevics (AFP)
Arhiva, Ilmars Rimsevics (AFP)

Guverner latvijske središnje banke Ilmars Rimsevics kojeg je proteklog vikenda uhitio Državni ured za suzbijanje korupcije (KNAB), sumnjiči se za primanje 100.000 eura mita, pišu latvijska glasila.


Ravnatelj KNAB-a Jekabs Straume potvrdio je u ponedjeljak novinarima da je pokrenut sudski postupak protiv visokog dužnosnika i fizičke osobe, ne navodeći njihova imena.

Vezani članci Slika nije dostupna Sud obustavio postupak protiv HDZ-ova Lucića zbog optužbi za podmićivanje novinara: "Nije kazneno djelo" Slika nije dostupna POLICIJSKA SNIMKA Inspektorica rada 'pala' zbog 300 eura

"Visokog dužnosnika se sumnjiči da je iznudio i primio mito od najmanje 100.000 eura", rekao je Straume na tiskovnoj konferenciji u Rigi.

Dodao je da dužnosnik zbog tih optužbi "ne može dalje obnašati svoju dužnost".

Rimsevicsa je KNAB uhitio proteklog vikenda i dugo ga saslušavao. Usto je pretresao njegov dom i ured.

Njegov odvjetnik je zatražio od suda puštanje na slobodu uz jamčevinu. Iznos jamčevine, 100.000 eura već je uplatio guvernerov prijatelj. Ako sud prihvati njegov zahtjev, guverner bi mogao biti na slobodi u ponedjeljak navečer.

Latvijski premijer Maris Kucinskis je izjavio u ponedjeljak nakon izvanredne sjednice vlade da će Rimsevicsu biti "zabranjeno obnašanje dužnosti".

Predsjednica parlamentarnog odbora za državnu sigurnost Inese Libina-Egnere rekla je u ponedjeljak da guvener treba podnijeti ostavku. U protivnom će parlament proučiti druge načine za njegovu smjenu, rekla je novinarima. (Hina)