Kokain, ilustracija (Foto: DPA/PIXSELL)
Kokain, ilustracija (Foto: DPA/PIXSELL) Foto: DPA/PIXSELL

Istraga, na kojoj su više od godinu rana surađivale švicarska, talijanska i američka policija, pokazala je da je droga iz Južne Amerike do Rima i Napulja kao krajnje destinacije trebala biti isporučena preko Brazila i Švicarske. Riječ je o količinama koje su navodno tolike da odgovaraju godišnjim potrebama za rimsko i okolno tržište.


Crnogorac Tomislav Pavlović (40) jedan je od uhićenih u velikoj međunarodnoj akciji kojom je razbijena kriminalna skupina osumnjičena za usku suradnju s kolumbijskim kartelom i švercom kokaina.

Vezani članci Kokain, Kolumbija Proizvodnja koke dosegnula nezapamćene razine: "Eksplozija bi trebala zvoniti na uzbunu svima" kokain U susjedstvu zaplijenjene tone kokaina: Raspisane tjeralice i za Hrvate

Kako pišu talijanski mediji, skupina je dogovorila krijumčarenje sedam tona kokaina koji su privatnim zrakoplovima trebali biti prebačeni u Italiju. U jednom od zrakoplova trebalo je biti oko tone kokaina. Istraga na kojoj su surađivale švicarska, talijanska i američka policija pokazala je da je droga iz Južne Amerike do Rima i Napulja kao krajnje destinacije trebala biti isporučena preko Brazila i Švicarske. Riječ je o količinama koje su navodno tolike da odgovaraju godišnjim potrebama za rimsko i okolno tržište.

Osim Pavlovića, za krijumčarenje kokaina osumnjičeni su već ranije pritvoreni Salvatore Casamonica, Silvano Mandolesi (52), Albanac Dorian Petoku (31) i Marcelo Schiaffini (52).

Navodno je posao pokrenut preko Albanca Petokua koji je imao vezu s trgovcem drogom iz Brazila. Pavlović je nekoliko puta putovao u Sao Paolo u Brazilu kako bi se pobrinuo za logistiku - trebao je potplatiti carinike u zračnoj luci kako bi se izbjegle provjere. Šverc je propao nakon što je uhićen Salvatore, jedan od glavnih financijera cijele akcije.

U akciji su sudjelovala četiri agenta američke DEA-e koja su četiri mjeseca pod lažnim identitetom surađivali sa Salvatoreom Casamonicom kako bi stekli njegovo povjerenje.

Istraga je trajala duže od godinu dana. Iako se prvo mislilo da je riječ o sitnijim kriminalnim skupinama uskoro se pokazala da su planovi za krijumčarenje kokaina u Italiju mnogo konkretniji. Talijanski tužitelj uključen u istragu istaknuo je da se sumnja da je dio od navodnih 10 milijuna eura, koliko je stajala proizvodnja te količine droge, već isplaćen iako roba nikada nije isporučena, prenosi Blic.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju