Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Masakr u šumi"

Izgladnjivali su se do smrti, pronađeno još 26 tijela pripadnika kulta: "Čvrsto je zatvorila usta..."

Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 1
Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 1 Afp
Aktualno Galerija Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 1 Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 1 Foto: Afp Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 2 Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 2 Foto: Afp Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 Foto: Afp +0 Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 2 Galerija 1/4 >>
Kenijska policija pronašla je tijela još 26 osoba za koje se sumnja da pripadaju kultu izgladnjivanja, čime se broj preminulih popeo na 47.

Tim istražitelja još uvijek kopa u potrazi za tijelima pripadnika kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti.

"Danas smo ekshumirali 26 tijela te se ukupan broj pronađenih na tom mjestu popeo na 47", rekao je Charles Kamau, čelnik tima kriminalističkih istražitelja u kenijskom gradu Malindi.

Dodao je da se, osim za tijelima preminulih, traga i za preživjelim članovima kulta. Istraga je počela čim su prošlog tjedna pronađena prva tijela, zbog čega je ograđeno 325 hektara veliko šumsko područje Shakahola. Ministar unutarnjih poslova Kithure Kindiki najavo je da će u utorak posjetiti mjesto ekshumacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija grozomorna smrt Izgladnjivali se kako bi upoznali Isusa, među žrtvama ima i djece: "Ekshumirano je 21 tijelo i to nije konačna brojka"

Osim toga, pokrenuta je i istraga pokreta Good News International Church (Međunarodna crkva dobrih vijest). Policija je uhitila njezina vođu Makenziea Nthengea, koji je navodno svoje sljedbenike pozivao na izgladnjivanje da bi se "približili Isusu".

Policija je nakon dojave pretražila pastorovo imanje u Malindiju te pronašla 15 pothranjenih osoba, od kojih su četiri preminule. U dojavi je stajalo da je ondje od petka iskopano više desetaka plitkih grobova.

Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 1 Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 2 (Foto: Afp)

Nthenge se još prošlog mjeseca predao policiji nakon što je optužen da je kriv jer je dvoje djece preminulo zbog izgladnjivanja. Lokalni su mediji objavili da je, dok je bio u policijskoj skrbi, odbio išta jesti i piti.

Pušten je uz jamčevinu od 100.000 kenijskih šilinga (637 eura), iako su lokalni političari pokušali nagovoriti sud da ga zadrži u pritvoru zbog širenja kulta u okolici Malindija.

Sljedbenici se skrivaju u šumi

Mediji su izvijestili da je policija uhitila šest pastorovih sljedbenika. Jedna je žena odbila jesti iako je bila u vidno lošem fizičkom stanju, rekao je Husein Kalid, član skupine Haki Africa, koja se bori za ljudska prava i koja je policiji javila što se događa na imanju Nthengea.

"Od trenutka kad je stigla ovamo odbija prvu pomoć i čvrsto je zatvorila usta. Odbija pomoć i želi nastaviti post dok ne umre", ispričao je te ustvrdio da se neki članovi crkve u obližnjoj šumi još uvijek skrivaju od vlasti.

"To govori o veličini problema i jasno pokazuje da ima ljudi koji su još uvijek ondje i možda umiru", dodao je i pozvao vladu da pošalje tim koji će pronaći preživjele članove kulta.

Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 1 Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 2 (Foto: Afp)

Međutim, ministar Kindiki objavio je na Twitteru da u istrazi sudjeluje dovoljno ljudi. Također je napisao da je "masakr u Shakaholi jasno kršenje ustavom zajamčenih ljudskih prava na religijsku slobodu".

"Iako država poštuje religijske slobode, odgovorni bi trebali biti ozbiljno kažnjeni", ustvrdio je te najavio stože regulacije svih crkvi, džamija, hramova i sinagogi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene