Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestale osobe

Nakon 32 godine potraga završava: Pronađeni posmrtni ostaci hrvatske žrtve iz 1992. godine

Iskapanje
Iskapanje Foto: Getty Images
Pronađeni posmrtni ostaci iz 1992. godine u istočnoj Bosni

Istražitelji Tužiteljstva BiH na području Višegrada u istočnoj Bosni pronašli su tijelo žrtve rata iz 1992. godine a pretpostavljaju kako je riječ o osobi hrvatske nacionalnosti, potvrđeno je u petak.

Posmrtni ostaci pronađeni su na lokalnom groblju Crnča u sklopu potrage za osobama nestalima tijekom rata u BiH, o čemu podatke godinama prikupljaju državni Institut za nestale osobe (INO) i policijske agencije. Kako Hina doznaje od izvora iz INO-a, vjerojatno je kako su pronađeni ostaci žene koja je bila štićenica višegradskog doma za starije osobe.

Pročitajte i ovo Zaplijenjeno oružje u okolici Bjelovara 73-godišnjak imao veliku količinu ilegalnog oružja: Zaplijenili mu tri automatske puške, bombe, stotine komada streljiva...

Okolnosti smrti kao i konačni identitet bit će utvrđen nakon provedene obdukcije i analiza koje se obavljaju usporedbom DNK uzoraka iz skeletnih ostataka s onima dobivenim iz krvi preživjelih srodnika.

Višegrad je bio među prvim metama paravojnih postrojbi bosanskih Srba koje su uz potporu JNA 1992. godine započele kampanju etničkog čišćenja  progoneći Hrvate i Bošnjake. Prema popisu iz 1991. godine, u toj je općini živjelo nešto više od 21 tisuće osoba, među kojima je bilo 32 Hrvata. Bošnjaci su bili apsolutna većina jer ih je bilo više od 13 tisuća.

Pročitajte i ovo Ustavni suci Donosi Provjereno Politika ih bira, odlučuju o našim životima, a na njihove se odluke ne može žaliti: Karijera im mora biti besprijekorna, no je li to baš tako?

Zadnji provedeni popis iz 2013. godine pokazao je kako je u Višegradu tada živjelo tek nešto iznad 10 tisuća stanovnika pri čemu su više od devet tisuća Srbi dok je Bošnjaka bilo oko 900 a Hrvata 33.

Prema podacima kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, u toj zemlji još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 7600 osoba koje su popisane kao nestale tijekom posljednjeg rata od 1992. do 1995. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene