Zrakoplovna nesreća u Nepalu (Foto: Dipendra Rokka/My Republica)
Zrakoplovna nesreća u Nepalu (Foto: Dipendra Rokka/My Republica) Foto: Dipendra Rokka/My Republica

Istražitelji su pronašli crnu kutiju u olupini bangladeškog aviona koji se srušio u ponedjeljak u Nepalu i u kojemu je poginulo najmanje 49 ljudi, uključujući članove posade, rekli su u utorak dužnosnici, dodajući da je počela identifikacija žrtava.


Zrakoplov kompanije US-Bangla Airlines na letu iz Dake srušio se pri slijetanju u zračnu luku nepalskog glavnog grada Katmandua, udario je u ogradu i zapalio se, rekao je Raj Kumar Chettri, direktor zračne luke.

Vezani članci Slika nije dostupna Kaćuša, Kaljinka, Ave Maria... Poslušajte najljepše izvedbe Zbora Crvene armije Slika nije dostupna Podaci crne kutije srušenog zrakoplova EgyptAira pokazali da je možda izbio požar

"Pronađena je crna kutija s podacima o letu", kazao je Chettri, dodajući da je počela istraga o uzroku nesreće.

Glasnogovornik nepalske policije Manoj Neupane kazao je da je počela identifikacija žrtava te da će tijela biti predana obiteljima nakon njezina završetka, prenosi agencija dpa.

Dužnosnici zrakoplovne tvrtke i zračne luke u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću zrakoplova u kojemu je bila 71 osoba. Braneći pilote, direktor US-Bangla Airlinesa Imran Asif izjavio je kako je moguće da je do nesreće došlo zbog krivih signala koje je kontrola leta dala pilotima.

"Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije slijetanja daje naznaku da su poslali krivi signal pilotu", kazao je Asif pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koi je objavila njemačka internetska stranica za zračnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku oko piste predviđene za slijetanje tog aviona.

Dužnosnici zračne luke u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju.

Zrakoplov je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje, nije odgovorio.

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti.

Putnički zrakoplov bangladeške kompanije bio je 17 godina star i spuštao se s visine od 1341 metara i zatim podignuo na 2012. te dvije minute kasnije pao, navodi web-stranica Flightradar24. (Hina)