Zrakoplovna nesreća u Nepalu (Foto: Dipendra Rokka/My Republica)
Zrakoplovna nesreća u Nepalu (Foto: Dipendra Rokka/My Republica) Foto: Dipendra Rokka/My Republica

Istražitelji su pronašli crnu kutiju u olupini bangladeškog aviona koji se srušio u ponedjeljak u Nepalu i u kojemu je poginulo najmanje 49 ljudi, uključujući članove posade, rekli su u utorak dužnosnici, dodajući da je počela identifikacija žrtava.


Zrakoplov kompanije US-Bangla Airlines na letu iz Dake srušio se pri slijetanju u zračnu luku nepalskog glavnog grada Katmandua, udario je u ogradu i zapalio se, rekao je Raj Kumar Chettri, direktor zračne luke.

Vezani članci Slika nije dostupna Udario je u vrh planine: Vojni dron pronašao ostatke nestalog putničkog zrakoplova Slika nije dostupna Kaćuša, Kaljinka, Ave Maria... Poslušajte najljepše izvedbe Zbora Crvene armije

"Pronađena je crna kutija s podacima o letu", kazao je Chettri, dodajući da je počela istraga o uzroku nesreće.

Glasnogovornik nepalske policije Manoj Neupane kazao je da je počela identifikacija žrtava te da će tijela biti predana obiteljima nakon njezina završetka, prenosi agencija dpa.

Dužnosnici zrakoplovne tvrtke i zračne luke u Katmanduu okrivljuju jedni druge za nesreću zrakoplova u kojemu je bila 71 osoba. Braneći pilote, direktor US-Bangla Airlinesa Imran Asif izjavio je kako je moguće da je do nesreće došlo zbog krivih signala koje je kontrola leta dala pilotima.

"Trominutni razgovor između pilota i kontrole leta prije slijetanja daje naznaku da su poslali krivi signal pilotu", kazao je Asif pozivajući se na transkript razgovora pilota s kontrolom leta u Katmanduu koi je objavila njemačka internetska stranica za zračnu sigurnost JACDEC. Transkript otkriva zbrku oko piste predviđene za slijetanje tog aviona.

Dužnosnici zračne luke u Katmanduu rekli su u ponedjeljak da su pitali pilote imaju li problema nakon što je avion promijenio smjer prilikom konačnog spuštanja, ali su oni odgovorili da nemaju.

Zrakoplov je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje, nije odgovorio.

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti.

Putnički zrakoplov bangladeške kompanije bio je 17 godina star i spuštao se s visine od 1341 metara i zatim podignuo na 2012. te dvije minute kasnije pao, navodi web-stranica Flightradar24. (Hina)