Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velik broj oboljelih od raka pluća dobit će novu priliku za moguće ozdravljenje, terapiju koja navodi tijelo da samo krene u borbu sa stanicama raka.


Stavljanje lijeka u opticaj je dio vladine politike Velike Britanije kojom se nadaju da će spasiti veliki broj života ljudi kroz ubrzani postupak licenciranja lijeka koji obično traje i do nekoliko godina. Lijek se testitra svaka dva tjedna, a radi na principu da imunosni sustav podučava tehnikama za borbu protiv stanica raka, objavljuje Daily Mail.

Vezani članci Dogovor između EU i Velike Britanije, ilustracija Izglasavanje koje je prekinulo četverogodišnje pregovore između Britanaca i EU: Potvrđen trgovinski sporazum o Brexitu Slika nije dostupna Oboljelom od raka rekli da ima još 18 mjeseci, novi lijek ubio bolest

Dosadašnji rezultati pokazuju da je nakon terapije lijekom, efekt kojeg pokreće, prisutan u tijelu i nekoliko godina nakon prestanka uzimanja terapije. Upravo zbog toga znanstvenici ovaj lijek nazivaju 'novom erom' u borbi protiv raka.

USKORO NOVA PRAVILA ZA LIJEČNIKE Pacijente će ranije testirati na rak

Točnije, od jučer je u Velikoj Britaniji počela upotreba lijeka u državnim bolnicama koje će pacijenti oboljeli od raka pluća dobiti kao dio terapije. Lijek će dobiti pacijenti s naprednim stadijem raka, oni za koje opcija operacije ne postoji. Lijek je za takve pacijente besplatan, a sve troškove će snositi Bristol-Myers Squibb, globalna biofarmaceutska kompanija čija je misija otkriti, proizvesti i modernizirati lijekove u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, hepatitisa B i C, AIDS-a te reumatskih bolesti.

Terapija se sastoji od spoja koji su se dosada koristili u kemoterapiji i radioterapiji, lijekova koji su dokazano nadmoćni u borbi protiv stanica raka, ali uništavaju i one zdrave. To znači da kao i kod svakog lijeka, tako i kod ovog postoje nuspojave poput umora, mučnine, gubitka kose i infekcija uzrokovanih uništavanjem zdravih stanica.

'Pozitivna znanstvena mišljenja o lijeku velika su nada za sve one kojima je lijek prijekopotreban. Nadam se da je ovo samo jedan u nizu lijekova koji će postati svima dostupni', rekao je George Freeman.

MEDICINSKO ČUDO Rodila nakon što su joj presadili vlastito tkivo jajnika izvađeno u djetinjstvu

Istraživanje lijeka obuhvaćalo je 272 pacijanta oboljela od raka pluća u uznapredovalom stadiju, a rezultati su pokazali da je njih 42 % koji su uzimali lijek, preživjelo godinu dana od početka uzimanja terapije. Dok je broj onih koji su ostali živi nakon godinu dana kemoterapije je 24 %.

Rak pluća jedan je od smrtonosnijih vrsta raka. Samo pet posto oboljelih od raka pluća ostaje živo 10 godina nakon dijagnosticiranja bolesti. Nakon raka dojke kod žena i prostate kod muškaraca, treći je po smrtnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook