Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će biti nakon Brexita?

Promjena koja će utjecati i na Hrvatsku: Izlaskom Velike Britanije u proračunu EU-a nastaje rupa od 10 milijardi eura

Vođe europskih država u sjedištu Europske komisije (Foto: AFP)
Vođe europskih država u sjedištu Europske komisije (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Proračun nakon Brexita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Proračun nakon Brexita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vođe europskih država u sjedištu Europske komisije (Foto: AFP) Vođe europskih država u sjedištu Europske komisije (Foto: AFP) Foto: Afp Proračun nakon Brexita (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Proračun nakon Brexita (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Proračun nakon Brexita (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Članice Europske unije ne mogu se dogovoriti što će s europskim proračunom nakon Brexita. Njemačka i Francuska ne žele da se smanje sredstva za suočavanje s migracijom i terorizmom. Ostale bogatije zemlje žele manji proračun, dok se manje imućne članice bune protiv smanjenja fondova. Hrvatska je spremna plaćati više.

Hrvatski premijer na neformalnom je sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu otkrio da će Brexit opteretiti proračun Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

"Mi smo načelno spremni povećati svoja izdvajanja, s obzirom da očekujemo od europskog proračuna da i u idućih desetak godina bude dodatna razvojna snaga ravnomjernom regionalnom razvoju i hrvatskoj poljoprivredi", rekao je premijer Plenković.

Izlaskom Velike Britanije iz Unije, u europskom proračunu od 160 milijardi eura nastaje velika rupa. London na godišnjoj razini uplaćuje 10 do 12 milijardi eura i među zemljama je koje daju najviše novca. Hrvatska je u donjoj polovici i uplaćuje oko 430 milijuna eura.

Vođe europskih država u sjedištu Europske komisije (Foto: AFP) Proračun nakon Brexita (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Manjak u europskom proračunu bit će i veći zbog obrambene politike, sigurnosti vanjskih granica i drugih planiranih projekata.

"Morat ćemo biti malo ambiciozniji u odnosu na štednju jer nam ona sama po sebi neće donijeti rezultat. Morat ćemo donijeti jedan malo fleksibilniji prijedlog proračuna", rekao je Branko Baričević, predstavnik Europske komisije u RH.

Konačan prijedlog proračuna dolazi u svibnju

Hrvatska je za sada u skupini zemalja koje na kraju više sredstava dobiju nego što daju.

"Mislim da je za nas važno iskazati jedan pozitivan stav prema većoj uplati zato što je kohezijska politika za nas ključna. Veće uplate znače i osiguranje jake kohezijske politike", rekla je Ivana Maletić, zastupnica u EU parlamentu.

Jedan od prijedloga je i da se smanje sredstva za poljoprivrednu i kohezijsku politiku.

"Moram reći da će se onda lomiti preko leđa onih najslabijih jer kohezijska politika je ustvari politika u kojoj se pomaže jačanje infrastruktura u siromašnijim državama", rekla je Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

Europska komisija u svibnju će objaviti svoj konačan prijedlog oko proračuna i dati ga na raspravu članicama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene