Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici mesne industrije pozvali su javnost da objavi kako bi prerađeno, a možda i crveno meso mogli biti povezani s razvojem raka pristupe sa zrncem soli.


Dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da bi prerađeno, a možda i crveno meso mogli biti povezani s razvojem raka, predstavnici mesne industrije u utorak su takve zaključke nazvali grotesknima i pozvali javnost da svemu pristupi sa zrncem soli.

Vezani članci Wuhan Stručnjaci stižu u Kinu: Wuhan je ugasio virus, ljudi slobodno putuju na posao, šeću se uz rijeku, plešu u parkovima Pogledajte priču o užasima mesne industrije (Foto: Provjereno) Dramatična ispovijest novinara za Provjereno: Cijelom svijetu razotkrio je užase mesne industrije u Poljskoj

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u okviru WHO-a, objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na istraživanje koje je obuhvatilo oko 800 studija, da se prerađeno meso poput hrenovki i šunke svrstava u skupinu 1 tvari za koje ima "dovoljno dokaza" povezanosti s rakom, a u njoj su primjerice duhan i azbest.

Na procjenu IARC-a reagirali su proizvođači mesa. Sjevernoamerički institut za meso (NAMI) ustvrdio je da su brojni autori "samljeli" sve podatke kako bi dobili takav rezultat.

Slanina ili salama? Hrvatski doktor odgovorio na nedoumice povodom istraživanja koje je šokiralo mnoge

Centar za vezu mesnoprerađivačkih industrija Europske unije drži "neprimjerenim da se bilo koji čimbenik izolirano promatra kao rizičan za porast razvoja raka". "To je kompleksno pitanje koje može ovisiti o kombinaciji brojnih drugih čimbenika kao što su dob, genetika, prehrambeni režim, okoliš i životni stil", navodi Centar.

U Francuskoj, koja je najveći europski proizvođač goveđeg mesa, FNSEA, najveći sindikat zaposlenih u poljoprivredi, odgovara da čak "i ako pretjerana konzumacija mesa nije nešto što bi trebalo podržati" , moguće je jesti meso ako ga se kombinira s povrćem "i ostvari" uravnotežena prehrana".

Australija, među najvećim svjetskim izvoznicima mesa, kratko je odbacila zaključke, a usporedbu kobasica s cigaretama nazvala "grotesknom".

Razmisliti o smanjenju količina

Udruge vegetarijanaca pozdravile su zaključke WHO-a poručivši da "životinjski proteini nisu dobri za čovjeka". Stručnjaci, nutricionisti, već su upozorili da su količine važne.

"To ne znači da morate prestati jesti crveno ili prerađeno meso. No ako ga jedete mnogo, morat ćete razmisliti o smanjenju količina", ocijenio je primarijus Tim Key, epidemiolog iz britanskog istraživačkog centra za rak.

"Opasnost razvoja raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina malena je za pojedince, no rizik raste s količinom pojedenog mesa", rekao je dr. Kurt Straif iz IARC-a, odjela koji djeluje unutar WHO-a.

IARC nije uspoređivao meso s ostalim sastojcima u skupini i ne tvrdi da konzumacija mesa može biti jednako štetna kao, primjerice, pušenje.

U brojnim zemljama zdravstvene vlasti već pozivaju potrošače da ograniče unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, no IARC ističe da su postojeća upozorenja uglavnom usredotočena na sprečavanje kardiovaskularnih bolesti i pretilosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook