Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proglašen ustav neovisne Crne Gore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustav neovisne Crne Gore svečano je proglašen u ponedjeljak navečer na posebnoj sjednici crnogorskog parlamenta.

Novi Ustav temelji Crnu Goru kao građansku državu, sa crnogorskim kao službenim jezikom, a u kojoj se još govori srpski, hrvatski, bošnjački i albanski. Vjeroispovijest je slobodna, bez nabrajanja crkava i vjerskih zajednica. U preambuli su nabrojani svi narodi koji u Crnoj Gori žive.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

Proglašenju novog Ustava prisustvovali su najviši politički i
društveni predstavnici Crne Gore, osim predsjednika države Filipa Vujanovića, koji se nalazi u službenom posjetu Rumunjskoj.

Najviši pravni akt Crne Gore, podržalo je 55 zastupnika, čime je osigurana dvotrećinska podrška u parlamentu.

Za novi Ustav glasali su zastupnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i oporbenih - Pokreta za promjene, Bošnjačke stranke i Liberalne partije, dok su protiv bili zastupnici partija iz prosrpskog bloka.

Poslanici tri albanske partije - Albanske Alternative, Demokratskog saveza u Crnoj Gori i Demokratske unije Albanaca nisu sudjelovali u glasovanju o novom Ustavu.

Poslije završetka zasjedanja, intonirana je državna himna i u
prisustvu nekoliko stotina građana, uz vatromet, podignuta je zastava ispred zdanja parlamenta.

Usvajanjem novog crnogorskog Ustava dvotrećinskom većinom u parlamentu stvorene su pretpostavke da se Crna Gora ubrzano ekonomski i demokratski razvija, osnaži institucije i dinamizira proces nalaženja mjesta u društvu razvijenih europskih država i naroda, ocijenio je čelnik DPS-a Milo Đukanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene