Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp

Više od 200 profesora teologije iz zemalja u kojima se govori njemački objavilo je u ponedjeljak priopćenje u kojem osuđuju odbijanje Katoličke Crkve da blagoslovi homoseksualne parove.


Prošlotjedna objava Vatikana "oblikovana je pokroviteljskom idejom superiornosti" te diskriminira homoseksualce i njihov životni stil, kaže se u priopćenju.

"Odlučno se ograđujemo od tog stajališta. Vjerujemo da život i ljubav istospolnih parova nisu ništa manje vrijedni pred Bogom od života i ljubavi bilo kojih drugih parova", ističu.

U mnogim zajednicama, navode, predstavnici Crkve nude blagoslov istospolnih parova, što oni podržavaju.

Tisuće ljudi na Povorci ponosa 2019. Ništa od blagoslova gej brakova: "Bog ne može blagosloviti grijeh. Istospolni brakovi nisu dio božjeg plana"

U izjavi koju je potpisalo 212 profesora teologije, a koju je pripremilo Sveučilište u Münsteru, ocjenjuje se da stajalištu Crkve manjka teološka dubina i argumentativna strogost.

"Ako se znanstvena otkrića ignorira... doktrina potkopava vlastiti autoritet", smatraju.

Među potpisnicima su vodeći njemački teolozi kao što su Georg Essen s berlinskog Sveučilišta Humboldt, Julia Knop i Gregor Maria Hoff, čelnici Radne skupine za dogmatsku i fundamentalnu teologiju u Bonnu i Benedikt Kranemann iz Erfurta.