Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki profesor Allan J. Lichtman, koji prema određenom obrascu točno predviđa tko će dobiti predsjedničke izbore posljednjih 30 godina, sada tvrdi da postoje ozbiljne naznake da bi Donald Trump mogao biti opozvan.


U članku kojeg je objavio USA Today, profesor Allan J. Lichtman objašnjava zašto je veoma vjerojatno da će doći do opoziva Donalda Trumpa. Prvenstveno, Trump prijeti institucijama i tradicijama SAD-a i jasno je, navodi, zašto bi ga opozvati mogla upravo ona stranka koja ga je i dovela na vlast - Republikanska.

Vezani članci Donald Trump (Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL) Objavljeni transkripti koji bi Trumpa mogli stajati mjesta predsjednika: "Biden se hvali da je zaustavio istragu pa ako to možete malo pogledati..." Donald Trump (Foto: AFP) Analitičar o istrazi protiv Donalda Trumpa: ''Mogle bi isplivati mnoge informacije koje su sada tajne''

Profesor smatra da bi do opoziva trenutačnog američkog predsjednika moglo doći uslijed optužbi za izdaju zbog kontaktiranja s Rusijom te zbog zlouporabe vlasti.

Je li pozivanje za opoziv vikanje u vjetar? – pita Lichtman u članku te odgovara: ''Ne. Kada Trump postane više odgovornost nego vrijednost za stranku, stranka će ga dobrovoljno predati na opoziv''.

''Kao i uvijek u politici, komplikacije vrebaju u svakom scenariju. Ako podrže opoziv svog predsjednika, Republikanci će veoma opasnog Trumpa pretvoriti u svog neprijatelja, što bi moglo imati teške posljedice ukoliko preživi glasovanje u Senatu. Riskirat će time otuđivanje od njegovih lojalnih sljedbenika i potencijalni gubitak desetaka mjesta u Senatu na izborima 2018. Ipak, ako Demokrati solidarno podupru opoziv, samo će dvadesetak Republikanaca morati glasovati kao i demokrati'', napisao je.

Objašnjava da bi administraciju tada preuzeo sadašnji potpredsjednik Mike Pence, pa je stoga glas Demokrata nesiguran, jer treba uzeti u obzir žele li radije na čelu države Trumpa ili Pencea.

''Unatoč snažnim političkim razilaženjima, Demokrati bi mogli dati povjerenje Penceu kao predsjedniku, koji bi vodio računa o tome da se poštuju Ustav i zakoni, koji bi stajao čvrsto protiv ruske agresije i ne bi riskirao nuklearni rat'', napisao je.

Međutim, profesor Lichtman smatra da sudbina Trumpa na predsjedničkoj poziciji najviše leži u demokratskom aktivizmu američkih građana, podsjećajući da su se kroz povijest Amerike veliki obrati uvijek događali nakon glasnog zahtjeva javnosti da se oni dogode. ''Ako istrage pokažu izdajničku suradnju s Rusima ili Trump nastavi raditi suprotno zakonu i Ustavu, okolišu i tradiciji nacije i sigurnosti, Amerikanci moraju zahtijevati njegov opoziv. Ako Republikanci u Kongresu ne budu slušali glas naroda, glasači ih mogu izbaciti iz ureda prilikom izbora za Senat 2018. Pravda u današnjoj Americi neće biti ostvarena kroz revoluciju, već preko ustavnog načina opoziva - ali samo ako to građani budu zahtijevali'', zaključilo je Lichtman u članku za USA Today.