456439
456439
456439
456439
456439

USPJEŠNA METODA Profesor već 30 godina točno predviđa pobjednike američkih izbora

  • , 08.11.2016., 21:54
  • Autor:
  • komentara

Tijesna predsjednička utrka u SAD-u ima sigurnog pobjednika, a on je Donald Trump, smatra ugledni američki profesor Allan J. Lichtman

 
 
 
 
Allan J. Lichtman (Foto: AFP)
Allan J. Lichtman (Foto: AFP)

Profesor povijesti na Američkom sveučilištu Allan J. Lichtman uvjeren je da će u Bijelu kuću ući republikanski kandidat Donald Trump.

Specijal Nove TV povodom američkih predsjedničkih izbora gledajte u srijedu od 14h.

Lichman je zanimljiv po tome što je svaki puta pogodio ishode američkih predsjedničkih izbora, a projekcije donosi koristeći vlastitu metode istraživanja koja se temelji na 13 točno-netočno odgovora. Ukoliko je na šest pitanja odgovor ''netočno'', vladajući, u ovom slučaju demokrati, gube poziciju u Bijeloj kući, piše Washington Post.

''Trinaest pitanja bazira se na proučavanju svih američkih izbora od 1860. do 1980. godine. Do nedavno je pet ključnih pitanja bilo protiv Demokratske stranke. No, naknadno se i šesto ključno pitanje okrenulo protiv Demokrata, a to je pitanje o trećem kandidatu, u ovom slučaju riječ je o tome da će libertijananac Gary Johnson dobiti pet posto glasova. To je znak da nešto nije u redu sa strankom koja drži Bijelu kuću. To je bilo šesto, ključno pitanje koje bi demokrate trebalo izbaciti iz Bijele kuće", pojasnio je profesor Lichtman.

Pitanja su vezana uz kratkoročnu i dugoročnu ekonomiju, socijalne nemire, uspjehe i neuspjehe vanjske politike i vojske, skandale i slične teme važne za politički život zemlje.

Lichtman ishod izbora na ovaj način predviđa već tri desetljeća. No, uzima u obzir mogućnost da će možda ovi izborni rezultirati biti drugačiji od predikcije i time će u sljedećima morati ili uvesti novo pitanje ili promjeniti  neka postojeća kako bi uspješnije predviđao sljedeće izbore.

''Moguće je da će doći vrijeme kada će promjena biti toliko kataklizmička da mijenja temelje načina na koji radimo politiku, i ovi izbori imaju taj potencijal – ne znamo još za sigurno, ali imaju potencijal'', zaključuje Lichtman.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se