Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Produžen mandat ISAF-u u Afganistanu, UN zabrinut zbog civilnih gubitaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti jučer je produljilo mandat međunarodnih snaga koje se pod zapovjedništvom NATO-a bore s talibanskom pobunom u Afganistanu, ali je i izrazilo zabrinutost zbog civilnih gubitaka u sve žešćim borbama.

U rezoluciji 1833 koju je jednoglasno prihvatilo svih petnaest njegovih članica, Vijeće produljuje mandat Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti na godinu dana, do 12. listopada 2009.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Iako "svjesno velikih problema u sučeljavanju s prijetnjom talibana, Al Qaide i drugih ekstremističkih skupina", Vijeće sigurnosti je "veoma zabrinuto zbog velikog broja žrtava među civilima" koji iz toga proizlazi.

Premda je glasovao za rezoluciju, libijski izaslanik Ibrahim Dabbashi rekao je da je njegova zemlje zabrinuta zbog takva stanja.

"Borbom protiv terorizma ni u kojem slučaju se ne mogu opravdati ubojstva civila", kazao je.

"Samo primjena sile ne može jamčiti mir i sigurnost u Afganistanu ako ju ne prati sveobuhvatan dijalog radi nacionalne pomirbe", istaknuo je Dabbashi.

Govoreći sa svoje strane o "uznemiravajućem problemu civilnih žrtava", ruski veleposlanik Vitalij Čurkin rekao je da se zauzeo da se u rezoluciju unese odredba prema kojoj se od ISAF-a traže veći napori kako bi se zajamčilo poštovanje stajališta afganistanske vlade.

Od početka godine u sukobima u Afganistanu ubijeno je 1.445 civila, što je 39 posto više nego u prvih osam mjeseci 2007., prema UN-u. Većina su žrtve talibanskih napada, ali pogrješke u udarima međunarodnih snaga izazivaju gnjev stanovnika i prosvjede vlasti u Kabulu.

U Afganistanu je trenutačno raspoređeno 70.000 stranih vojnika, među kojima je 33.000 Amerikanaca, u okviru ISAF-a, pod zapovjedništvom NATO-a i operacije "Trajna sloboda", pod zapovjedništvom američke vojske.

General David McKiernan, zapovjednik ISAF-a, izjavio je prošlog tjedna da, osim pojačanja koje je obećao predsjednik George W. Bush (4.500 vojnika do siječnja), treba još 10.000 ljudi za borbu s talibanskim pobunjenicima.

Zapovjednik ISAF-a je usto kazao da je izdao novu, izmijenjenu naredbu kojom se pooštrava procedura primjene ubojite sile, nakon američkog zračnog napada od 22. kolovoza u kojemu je, prema vladi u Kabulu, ubijeno 90 civila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene