Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo je trebao pristati. Američke i sovjetske službe odradile bi sav posao.


Prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i književnik Dobrica Ćosić nije ni mogao slutiti kakvu će ponudu dobiti u vrijeme pada Berlinskog zida i velikih previranja u Europi na prijelazi iz 80-ih i 90-e godine prošlog stoljeća.

Vezani članci HDZ, ilustracija HDZ opleo po Milanoviću: "Zamislite da su Hrvatsku uvjeravali da je Srbija 'neuništiva'" Slika nije dostupna Projekt Domovina traži zabranu crvene zvijezde petokrake, srpa i čekića i svega vezanog uz Tita

'Dvadesetak dana nakon Titove smrti zvao me moj izdavač iz Amerike da hitno otputujem u London. Zajedno sa svojom kćerkom koja odlično govori engleski otišao sam u Britansku prijestolnicu. Otišao sam u najnormalniji hotel i javio se izdavaču koji nas je pozvao na ručak', rekao je Ćosić, što se doznaje u dotičnim dokumentima.

Izdavač, William Jovanović, koji je tada izdavao 'Vrijeme smrti' na srpskom i na engleskom jeziku izveo ih je u šetnju Londonom, na ulice ovog grada, u najveće gužve, prenosi Telegraf.

Otkrivena najveća tajna Jugoslavije!

'Da vam odmah bude jasno, ja sam predstavnik CIA-e i prenosim vam poruku Andropova i američke vlade. Američka i sovjetska vlada žele naći Titova zamjenika. Bila su dva kandidata, Milovan Đilas i vi. Zaključili su da ste vi mlađi i popularniji. Stajalište naše službe, američke i sovjetske jest da se radi na tome da vi zamijenite Tita i preuzmete vlast u Jugoslaviji', rekao je Jovanović Ćosiću kojeg su ove riječi zaprepastile.

'Odbio sam Titovu ponudu, odbijam i vašu jer nemam te sposobnosti. Kako vam može pasti na pamet da jedan pisac, potpuno nekvalificiran, može zamijeniti Tita. Kako se uopće može zamijeniti Tita', pitao je Ćosić Jovanovića.

Još fascinantnije je ono što mu je na to odgovorio Jovanović.

'Nemate vi tu što raditi. To će sve raditi službe. Vi samo trebate pristati i ponašati se prema prilikama i kako ih mi procijenimo. Radit ćemo i na tome da dobijete Nobelovu nagradu za književnost', rekao mu je Jovanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju