Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROCURILI TAJNI DOKUMENTI

Koga su Amerikanci htjeli dovesti na čelo Jugoslavije nakon Tita?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo je trebao pristati. Američke i sovjetske službe odradile bi sav posao.

Prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i književnik Dobrica Ćosić nije ni mogao slutiti kakvu će ponudu dobiti u vrijeme pada Berlinskog zida i velikih previranja u Europi na prijelazi iz 80-ih i 90-e godine prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

'Dvadesetak dana nakon Titove smrti zvao me moj izdavač iz Amerike da hitno otputujem u London. Zajedno sa svojom kćerkom koja odlično govori engleski otišao sam u Britansku prijestolnicu. Otišao sam u najnormalniji hotel i javio se izdavaču koji nas je pozvao na ručak', rekao je Ćosić, što se doznaje u dotičnim dokumentima.

Izdavač, William Jovanović, koji je tada izdavao 'Vrijeme smrti' na srpskom i na engleskom jeziku izveo ih je u šetnju Londonom, na ulice ovog grada, u najveće gužve, prenosi Telegraf.

Otkrivena najveća tajna Jugoslavije!

'Da vam odmah bude jasno, ja sam predstavnik CIA-e i prenosim vam poruku Andropova i američke vlade. Američka i sovjetska vlada žele naći Titova zamjenika. Bila su dva kandidata, Milovan Đilas i vi. Zaključili su da ste vi mlađi i popularniji. Stajalište naše službe, američke i sovjetske jest da se radi na tome da vi zamijenite Tita i preuzmete vlast u Jugoslaviji', rekao je Jovanović Ćosiću kojeg su ove riječi zaprepastile.

'Odbio sam Titovu ponudu, odbijam i vašu jer nemam te sposobnosti. Kako vam može pasti na pamet da jedan pisac, potpuno nekvalificiran, može zamijeniti Tita. Kako se uopće može zamijeniti Tita', pitao je Ćosić Jovanovića.

Još fascinantnije je ono što mu je na to odgovorio Jovanović.

'Nemate vi tu što raditi. To će sve raditi službe. Vi samo trebate pristati i ponašati se prema prilikama i kako ih mi procijenimo. Radit ćemo i na tome da dobijete Nobelovu nagradu za književnost', rekao mu je Jovanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene