Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kap koja je prelila čašu

Privilegije španjolskog kralja ugrožene zbog lova u Africi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lov je nekad bio standardna praksa europskih kraljeva, ali Juan Carlos I. mogao bi zbog lova u Africi ostati bez privilegija.

Razlog tome je što je Španjolska u krizi, ima dosad neviđen javni dug, a četvrtina kraljevih podanika nema posla, objavili su mediji. Dok mu se vlada muči ne bi li obuzdala nacionalni deficit i izbjegla nemogućnost otplate dugova, 74-godišnji kralj, nekad slavljen zbog uloge u španjolskome prijelazu u demokraciju, prošli se mjesec morao ispričati zbog skupog lova na slonove koji si je nedavno priuštio u Bocvani.

Prije toga je govorio kako ne spava zbog nezaposlenosti mladih koja se popela na pedeset posto, te da u vrijeme štednje političari moraju biti primjer. Doduše, putovanje mu jest platio prijatelj, ali taj je izlet bio kap koja je prelila čašu recesijom iznurenih Španjolaca koji su već otrpjeli i priče kako je kraljev zet Inaki Urdangarin zloupotrijebio položaj ne bi li pronevjerio novac kroz sportsku humanitarnu organizaciju.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Ilustracija odstrijela srne Ima i pomagača Odstrijelio košutu za vrijeme lovostaja: U kući mu pronađeni zabranjeni metci

>> Španjolska kraljevska obitelj prvi put otkriva koliko troši

Dvor je početkom mjeseca upao u još jednu neugodnost. Kraljev 13-godišnji unuk Felipe Juan Froilan, sin infante Elene, iako maloljetan igrao se vatrenim oružjem i propucao si nogu. Svi su ti incidenti izazvali neviđenu kritiku kraljevske obitelji u zemlji u kojoj tisak po tradiciji nježno postupa s burbonskom dinastijom i izbjegava izvještavanje u britanskome stilu, o privatnim životima, pa su samo strani mediji znali pisati o kraljevim navodnim ljubavnicama.

Ljevičarska srtanka Unida koja okuplja i komuniste, ponovno je zatražila da Španjolska postane republika, a čelnik madridskih socijalista Tomas Gomez rekao je da bi Juan Carlos morao razmisliti li predaji krune sinu Felipeu. "Nikad prije nije se spominjala abdikacija", kaže Charles Powell, profesor povijesti na madridskome sveučilištu CEU-San Pablo. "Zahtjev za odgovornošću nikad prije nije postavljen na ovoj razini", dodao je.

Za lov se saznalo zbog ozlijede kuka

"Mi želimo ono što postoji u ustavnoj monarhiji. Kralj bi morao odgovarati narodu i, ako bude potrebno, ustav se mora mijenjati", rekao je Alfred Bosch, parlamentarni zastupnik male ljevičarske stranke Esquerre Republicane. Kraljeva pustolovina u Bocvani postala je javna tek kada je Juan Carlos u lovu ozlijedio kuk i morao je biti hospitaliziran. Oporbene skupine u španjolskom parlamentu zatražile su da im vlada odgovori s koliko je novca ona sudjelovala u toj avanturi, poput primjerice troškova za kraljevo osiguranje. Vlada ima mjesec dana za odgovor.

Popularnost Juana Carlosa krajem prošle godine po prvi je put otkako je na tronu pala ispod 50 posto, ali nije vjerojatno da će ove nevolje koje su snašle kraljevsku obitelj izazvati veće zahtjeve za uvođenjem republikom jer obje najveće stranke, narodnjaci i socijalisti, zagovaraju monarhiju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene