Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premašena sva očekivanja

Obožavatelji dali 6 milijuna dolara za stvari Ronalda Reagana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest milijuna dolara potrošili su obožavatelji bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, na aukciji predmeta koji su pripadali njemu i njegovoj supruzi Nancy.

Obožavatelji nekadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana su na aukciji održanoj u njujorškom Christie'su potrošili gotovo šest milijuna dolara na predmete koji su pripadali njemu i njegovoj supruzi Nancy, a svota je triput premašila očekivanja, izvijestili su iz poznate aukcijske kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjerujete li u ovo? Nitko kao Kim Jong Un Slika nije dostupna Doznajte zašto Srbija u škole vraća 'popularnu' Obranu i zaštitu

Christie's je očekivao zaradu od oko dva milijuna dolara, no predmeti su prodani za gotovo 6 milijuna dolara.

Najskuplji izloženi predmet bio je prsten od dijamanata, safira i rubina u obliku američke zastave, što ga je Nancy Reagana nosila na Dan neovisnosti 1986., a prodan je za nevjerojatnih 319.000 dolara, iako su ga u Christie'su procijenili na 5000 do 8000 dolara. Izrađen je u draguljarnici Bulgari.

Dio Berlinskoga zida težak devet kilograma, koji je Reagan dobio na poklon, a na sebi ima i njegov potpis, postigao je cijenu od 277.000 dolara, slika pjevača Franka Sinatre 233.500 dolara, a par po narudžbi izrađenih kaubojskih čizama s predsjedničkim pečatom prodan je za 199.500 dolara.

Na dražbi se našlo više od 700 predmeta s obiteljskoga ranča u kalifornijskom Bel Airu gdje su Nancy i Ronald živjeli nakon dvaju mandata u Bijeloj kući (1980. - 1988.), dajući znatiželjnicima priliku da uđu u privatni svijet četrdesetoga američkog predsjednika koji je doživio duboku starost. Umro je u 94. godini.

Brodski kronometar s potpisom Tiffanyja, koji su Ronaldu Reaganu poklonili bračni par Frank i Barbara Sinatra na dan njegove inauguracije, smješten u kutiju na kojoj je ugravirano "Dobro jutro, gospodine predsjedniče", prodan je za 106.250 dolara, iako je isklična cijena bila tek 10.000.

Velik interes za predmete ponuđene na dražbi, promatrači objašnjavaju nostalgijom Amerikanaca za Reaganovim godinama, odnosno razdobljem reganomike, nazivu za set ekonomskih mjera što ih je uveo osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su Sjedinjene Države još uvijek bile sigurne u svoju moć.

Osobito je to izraženo s obzirom na približavanje predsjedničkih izbora u studenome. Promatrači smatraju da su, s obzirom na kontroverznoga aktualnog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa republikanski birači još nostalgičniji.

Paralelno je u ponedjeljak otvorena online aukcija koja će trajati do 28. rujna.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene