Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije nego što uđe u EU

Pritisak na Srbiju zbog Mladića i Hadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija mora izvršiti pritisak na Srbiju da izruči osumnjičene za ratne zločine prije nego što razmotri njezino članstvo.

Upozorenje je to nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.Zahtjev Srbije za članstvo u EU-u proslijeđen Europskoj komisiji na službenu ocjenu, unatoč njezina neuspjeha u uhićenju dvojice posljednjih haških bjegunaca, Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OECD OTVORIO PREGOVORE Hrvatska bi napokon mogla ući u klub bogatih nacija: Odmah se javio Plenković Slika nije dostupna Strogi kriteriji Odlične vijesti za Hrvatsku: Već krajem godine u Ameriku bismo mogli bez viza, provjerite uvjete za izdavanje

'Europska unija ne bi trebala popustiti pred polovičnom suradnjom Srbije s Haaškim sudom. EU mora ići korak dalje od pričanja o odgovornosti ili žrtve Srebrenice nikada neće dobiti pravdu koju zaslužuju', rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, u priopćenju na web stranici organizacije.

>> NYT: Mladić se krije u Novom Beogradu

'Vjerodostojnost EU-a prema međunarodnoj pravdi je u pitanju. Ako EU ne bude inzistirala da se osigura uhićenje posljednjih bjegunaca optuženih za ratne zločine počinjene u srcu Europe, teško će biti inzistirati na pravdi za takve zločine drugdje', naglasio je Roth. Hadžić je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog progona Hrvata i drugih nesrpskih civila tijekom srpske okupacije dijelova Hrvatske 1991.-1995. godine.

Mladić, zapovjednik vojske bosanskih Srba tijekom rata u BiH, tereti se za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog masakra u Srebrenici 1995., u kojem je ubijeno gotovo 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Ministri vanjskih poslova EU-a izjavili su kako će suradnja Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) biti razmatrana na svakom koraku njezina pristupanja Europskoj uniji. Human Rights Watch ističe kako se za oba osumnjičenika smatra da su u dosegu srpskih vlasti. (HIna)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene