Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv članovima Vijeća Europe

Priština poziva na neprihvaćanje izvješća o navodnoj trgovini organima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vršitelj dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi pozvao je u petak članove Vijeća Europe da ne proglase službenim izvješće koje povezuje dosadašnjeg premijera Kosova Hashima Thacija s trgovinom organima.

'Strašne optužbe u tom izvješću predstavljaju prepreku za međunarodno priznanje Republike Kosova i slabljenje kosovske vlade u budućem dijalogu sa Srbijom', navodi Krasniqi u priopćenju. U pismu upućenom svim državama članicama Vijeća Europe, njih 47, koje se spominje u priopćenju, kosovski predsjednik traži podršku koja bi se očitovala odbijanjem da se to izvješće prihvati kao službeni dokument europske institucije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće biti promjene odnosa SAD podupire istrage na Kosovu oko prodaje organa Slika nije dostupna Britanski Times 'Kosovo je postalo država užasa'

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) koja je tražila to izvješće treba se očitovati krajem siječnja o dokumentu švicarskog parlamentarca Dicka Martyja o trgovini organima krajem 1990.-ih. U odboru za ljudska prava i zakonodavstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe prošli je tjedan prihvaćen Martyjev nacrt izvješća u kojem je dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužen da je vodio skupinu nalik na mafiju, odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa na Kosovu i sjeveru Albanije, te ga izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. na Kosovu.

Krasniqi, koji je bio glasnogovornik bivše Oslobodilačke vojske Kosova, navodi kako kao predsjednik parlamenta i vršitelj dužnosti predsjednika Kosova jamči da je borba OVK od početka sve do ulaska snaga NATO-a na Kosovu, bila čista i u skladu s međunarodnim konvencijama o ratu. Marty preporučuje Europskoj misiji na Kosovu (EULEX) da pokrene istragu koja bi razjasnila tu aferu. Thaci je odbacio to izvješće i nazvao ga 'skandaloznim', a u svom priopćenju je izjavio da su Kosovo i sve njegove institucije otvoreni za istragu koja bi omogućila zaključiti tu aferu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene