Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJVAŽNIJI GLASOVI

ISTRAŽIVANJE OTKRILO Evo što je spasilo Austriju od predsjednika s ekstremne desnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna je skupina glasača u vrlo velikom postotku glasala za Alexandera Van der Bellena, proeuropskog kandidata, i to neovisno o dobi i stupnju obrazovanja.

Nakon što je jučer nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen na predsjedničkim izborima u Austriji pobijedio desničarskog suparnika Norberta Hofera, list Der Standard objavio je statistike glasanja, temeljene na istraživanju televizije ORF i agencije SORA.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrija Novi stari predsjednik Premoćna pobjeda na izborima u Austriji: Popularnost stekao zbog smirenosti tijekom razdoblja krize

Van der Bellen, kojeg su podržavali Zeleni, osvojio je 53,3 posto glasova, a Hofer iz protuimigrantske Slobodarske stranke 46,7 posto. Po podacima iz istraživanja, za Hofera je glasao veliki dio radničke populacije, kao i većina umirovljenika. Za Van der Bellena su pak ponajviše glasali samozaposleni i freelanceri, kao i javni i državni službenici.

Nadalje, golema većina onih koji su visokoobrazovani glasala je za njega, čak 83 posto, dok su Hoferu svoj glas dali oni slabijeg obrazovanja.

Prevagu su na koncu donijele - žene. Naime, po ovom istraživanju, žene svih dobi i stupnja obrazovanja u vrlo velikom su postotku glasale za Van der Bellena, a i izlaznost u ovoj skupini glasača bila je veća no kod onih koji su podržavali Hofera. Za desničarskog su kandidata žene glasale u puno manjem broju.

Muškarci su pak na izborima češće davali svoj glas Hoferu, no razlika među kandidatima bila je manja nego ako se promatraju preferencije glasačica. Kad se to zbroji s većom izlaznošću mladih i visokoobrazovanih, ne čudi što je Austrija i ovaj put (nakon poništenih izbora u proljeće, na kojima je također pobijedio Van der Bellen) odlučila kako ne želi ultradesničara na čelu države.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene