Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredni izbori

Prijeti raspad zemlje: Katalonci odlučuju o sudbini Španjolske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oštre mjere štednje i duboka gospodarska kriza mogle bi dovesti do raspada Španjolske. Očekuje se da će na nedjeljnim izvanrednim pokrajinskim izborima u Kataloniji pobijediti zagovornici osamostaljenja.

To bi moglo dovesti do referenduma o neovisnosti najbogatije španjolske regije. Stanovnici Katalonije od jutra biraju regionalnu vladu, ali i odlučuju o budućnosti Španjolske.

Pročitajte i ovo Kava puna insekata, ilustracija Drama u zračnoj luci Popila kavu i završila na intenzivnoj njezi: Doktori joj se satima borili za život U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!"

Očekuje se pobjeda stranaka koje zagovaraju osamostaljenje. 'Odluka o našem samoopredjeljenju, slobodi i nadam se našoj vlastitoj državi u slobodnoj Europi i svijetu. Ovu odluku, a to je veliki kompromis, donijet će stanovnici Katalonije tijekom sljedeće četiri godine', ističe Artur Mas, predsjednik Katalonije.

>> Katalonski regionalni izbori u znaku odcjepljenja

Referendum bi se mogao održati već 2014-te. Protivnici tvrde da je protuustavan. Čak se čuju prijetnje uporabom sile. 'Kažu da zastrašujemo. Naravno da to činimo. Jer se bojimo. Predsjednik je rekao da će ignorirati ustav i svaku sudsku odluku i da ga nitko neće zaustaviti. Sve to u demokratskoj zemlji sigurno će izazvati strah', kaže Albert Rivera, kandidat za predsjednika Katalonije.

Prema anketama za osamostaljenje je oko polovice stanovnika Katalonije. Njihov se udio, s jačanjem gospodarske krize posljednjih godina, znatno povećao. Tvrde da u državnu blagajnu Katalonija uplaćuje 16 milijardi eura više nego što joj se vrati.

'Da bar kažu hvala na pomoći, jer pomažemo im. Ali ne, mi smo loši, škrti i sve najgore. Zato doviđenja. Potpuno želim otići, ali mislim da sam prestara i da neću to doživjeti', smatra Carme Gutierrez, stanovnica Barcelone.

Ipak mnogo je onih koji misle da se samo želi skrenuti pozornost s pravih problema. Regionalne vlasti su zbog krize prisiljene na drastične mjere štednje, posebno u zdravstvu i obrazovanju.

'Katalonija mora živjeti sa Španjolskom i obratno. To je moje mišljenje. Sve drugo je pogrešno. Svuda se reže, a radnicima je svaki dan sve gore', ističe Maximiliano Aparcio, stanovnik Barcelone.

Mogući referendum o osamostaljenju Katalonije najozbiljniji je izazov cjelovitosti neke europske zemlje nakon raspada Jugoslavije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene