Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmetnuli se od zajednice

Prijete li radikalni salafisti liberalnom islamu u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih mjeseci mediji u BiH sve više pišu o radikalizaciji muslimana u BiH. Ekipa DW-a istražila je kako se protiv radikala u BiH bori liberalni islam.

Sarajevski imam Sadrudin Išerić jedan je od najmoćnijih vjerskih lidera BiH. Nakon niza islamističkih napada diljem Europe, Išerić želi biti glas liberalnog, bosanskog, europskog islama u BiH, otvorenog prema svijetu.

"Ne prihvaćamo radikalni odnos"

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

"Normalno da mi kao islamska zajednica bilo koji radikalni odnos ne prihvaćamo. Naša obaveza je da vjeru mira prenesemo drugom čovjeku koji nije musliman", kaže Išerić.

Ističe kako u BiH nema nijedne džamije izvan instituta zajednice.

Ipak, u BiH postoje čitava sela u kojima se fundamentalisti suprotstavljaju službenoj islamskoj zajednici. Ekipa DW-a posjetila je jedno od sela u okolici Tuzle u kojima radikalni salafisti vode glavnu riječ.

Razgovarali su sa salafistom Emirom Čajićem čija se grupa zalaže da se žene u potpunosti pokrivaju te se protive bilo kakvoj konzumaciji alkohola. Takvo stoljetno tumačenje islama, nije u skladu s tradicijom bosanskih muslimana.

"U islamu se molitva ne razvija. Običaji se razvijaju, ali molitva ne. Obraćanje Alahu mora se odvijati strogo po Alahu, strogo po njegovom proroku", kaže Čajić.

Pod strogom prismotrom policije

Ovakve grupe su pod strogom prismotrom policije jer se sumnja kako održavju kontakte s bliskoistočnim fundamentalistima te da od njih dobivaju novac. Oni su protiv europskog islama, a sjećanje na ranije muslimanske duhovne vođe nazivaju "vražjom rabotom".

"S islamskom zajednicom u BiH razišli smo se zbog razlika u pristupu prakticiranje vjere. Oni ne rade svoj posao", kaže Čajić.

Imam Išerić poručuje kako je situacija još uvijek pod kontrolom.

"Nisu oni nikakva opasnost", kaže Išerić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene