Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 ozlijeđenih pred džamijom

Teror u Londonu: Građane koji su savladali napadača May prozvala "herojima zajedništva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kombi se zaletio u vjernike koji su izlazili iz džamije u Finsbury Parku u Londonu, potvrdila je policija. Na mjestu događaja umrla je jedna osoba, no još nije potvrđeno iz kojeg razloga. U naletu kombija ozlijeđeno je deset osoba. Londonski gradonačelnik osudio je događaj kao "teroristički napad na nedužne ljude".

U Londonu u Finsbury Parku, oko 00:20 sati, nepoznati muškarac (48) zaletio se kombijem u grupu vjernika koji su izlazili s večernje molitve iz džamije. Vozač kombija naletom je ozlijedio njih deset, na mjestu događaja jedna osoba je umrla, ali se još ne zna iz kojih razloga. Hitne službe odmah su reagirale i ozlijeđene osobe nalaze se u londonskim bolnicama.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Vozača su savladali građani koji su se zatekli tamo te su ga uspjeli držati 20-ak minuta do dolaska policije koja ga je potom privela i odvela na ispitivanje.

Policija se cijelu noć nije službeno očitovala je li u pitanju teroristički napad, ali su se premijerka May i londonski gradonačelnik Khan izjasnili da je napad namjeran i potencijalno teroristički. Iz policije je tek oko 10 sati došlo priopćenje da se "incident" tretira kao teroristički.

Zbog prirode ovog napada koristit će se dodatne mjere opreza i pojačat će se jedinice sigurnosti u gradu kako bi se članovi muslimanske zajednice, a posebno oni koji prate Ramazan u džamijama, osjećali sigurno.

Tijek događaja

15:00 Britanska premijerka Theresa May posjetila je u ponedjeljak poprište napada na muslimane. Prije toga je održan hitni sastanak vlade, nakon čega je u izjavi novinarima obećala da će suzbiti terorizam u svim njegovim oblicima. 

"Taj napad nas podsjeća da terorizam, ekstremizam i mržnja poprimaju razne oblike kao i na našu odlučnost da ih suzbijemo bez obzira tko je za njih odgovoran", rekla je May.

12:54 - Theresa May se obratila javnosti osuđujući napad koji se dogodio ispred džamije u Finsbury Parku, ali navodeći kako je i u ovom slučaju reakcija građana pohvalan primjer zajedništva i hrabrosti.

"Ovo je bio napad na muslimane u blizini njihovog mjesta štovanja ... I poput svih terorističkih napada i ovaj nas pokušava razdvojiti", izjavila je May.

Theresa May ih je prozvala herojima koji su potvrdili jedinstvo građana Londona koje se osjetilo i nakon okupljanja zajednice poslije požara u Grenfell Toweru i svih koji su se isto tako hrabro suočili i s napadačima na londonskom mostu prije dva tjedna.

09:44 - Zamjenik zapovjednika londonske policije Neil Basu, koji je i viši nacionalni koordinator za borbu protiv terorizma, dao je izjavu za medije te je potvrdio da se napad tretira kao teroristički te da je osam osoba u bolnici dok su dvije lakše ozlijeđene. Ipak, Basu navodi kako je prerano reći je li čovjek koji je umro na mjestu događaja bio ubijen naletom kombija pošto mu je baš prije napada bilo slabo te su mu okupljeni vjernici pružali prvu pomoć. Sve su žrtve bili Muslimani, prenosi Guardian.

"Incident je imao sva obilježja terorističkog napada", izjavio je Neil Basu.

Basu također navodi kako se napad dogodio u "izazovnom" vremenu te da su hitne službe zbilja rastrgane od posla. Pohvalio je okupljene građane i njihovu brzu reakciju u suočavanju s napadačem.

07:08 - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan opisao je događaj kao "strašan teroristički napad".

"Još ne znamo sve detalje, ali je to očito bio namjeran napad na nedužne stanovnike Londona, od kojih su mnogi taman izlazili s molitve tijekom svetog mjeseca Ramazana", rekao je Khan.

"Iako se ovo čini kao napad na određenu zajednicu, upravo poput strašnih napada u Manchesteru, Westminsteru i London Bridgeu, ovo je također napad na sve naše zajedničke vrijednosti tolerancije, slobode i poštovanja".

06:50 - Vozača kombija (48) uspjeli su zadržati građani do dolaska policije koja ga je pri dolasku odmah odvela u bolnicu na psihijatrijski pregled iz mjere opreza, a potom su ga i službeno uhitili. U tijeku je iscrpno ispitivanje vozača. U ovoj ranoj fazi istrage još nije identificiran ni prijavljen niti jedan drugi osumnjičenik.

Jedan od svjedoka Abdul Rahman izjavio je za BBC da je udario tog čovjeka i pokušao ga onesposobiti za bijeg.

"Kad je tip izašao iz svog kombija, htio je pobjeći, bježao je i govorio: 'Želim ubiti Muslimane, želim ubiti Muslimane'. Udario sam ga u trbuh ... a zatim su mi pomogli i drugi... držali smo ga na tlu dok se nije mogao pomaknuti. Pazili smo da ne pobjegne dok ne dođe policija."

06:20 - Iz policije javljaju prve informacije o posljedicama događaja. Izvješće navodi da je jedan čovjek na mjestu proglašen mrtvim, dok je osam osoba teže ozlijeđeno. Svi su prevezeni u tri londonske bolnice, a dvjema osobama s lakšim tjelesnim ozljedama pomoć je pružena na mjestu događaja. Antiterorističke su jedinice na terenu i u tijeku je istraga, ali se službeno događaj još nije potvrdio kao teroristički napad, izvještava CNN.

06:10 - Svjedoci događaja navode kako su čuli povike i vrisak te da je zavladao kaos. "Bio je to bijeli kombi koji je stao pred džamijom Finsbury Park i izgledalo je kao da je pogodio ljude koji su izašli nakon završetka molitve. Nisam vidio samog napadača, iako je izgledao kao da je uhićen", izjavio je jedan od svjedoka događaja.

Incident pred džamijom uslijedio je nakon niza napada u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci za koje su optuženi islamistički militanti.

5:53 - O događaju se obratila i premijerka Theresa May koja je opisala događaj kao "strašan", dodajući: "Sve su moje misli s ozlijeđenima, njihovim voljenima i hitnim službama na terenu". Navela je također kako se radi o 'potencijalnom terorističkom napadu'.

5:31 - Još se čekaju službena izvješća iz hitnih službi i policije čak 4 sata nakon događaja. Policija još nije specifično izjavila da je u pitanju bio napad, naziva ga samo "ozbiljnim incidentom". Svjedoci tvrde kako su iz kombija izašle najmanje tri osobe te kako se radi o napadu. Još uvijek nema službenih izvješća niti o broju ozlijeđenih.

03:10 - Nešto nakon ponoći s nedjelje na ponedjeljak u ulici Seven Sisters u Finsbury Parku u Londonu muškarac se kombijem zaletio u vjernike koji su izlazili s večernje molitve u džamiji. Policija je izvijestila kako na mjestu događaja ima žrtava, ali za sada ne iznosi više detalja.

Događaj nazivaju ''ozbiljnim incidentom'', potvrdili su da je jedna osoba uhićena, te da je u tijeku istraga. ''Više informacija objavit ćemo kada budu poznati detalji'', navode iz londonske Metropolitanske policije. Na mjesto događaja stigao je veći broj kola hitne pomoći, a svjedoci tvrde kako su policajci isprva pružali pomoć ozlijeđenima.

Londonsko Muslimansko vijeće potvrdilo je kako se kombi zaletio u vjernike koji su izlazili iz džamije s večernje molitve. 

Dio grada u kojem se dogodio napad zatvoren je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene