Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred više od milijun vjernika

VIDEO: Ivan Pavao II. proglašen blaženim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred više od milijun okupljenih hodočasnika i svjetovnih i vjerskih čelnika u Rimu je u nedjelju papa Benedikt XVI. proglasio papu Ivana Pavla II. blaženikom.

'Odobravam da se Papa Ivan Pavao II. odsad naziva blaženim i da se može slaviti njegov blagdan svake godine 22. listopada', rekao je Benedikt XVI, pred milijun okupljenih, a tijelo novoga blaženika krenulo je prema bazilici Sv. Petra, do oltara Sv. Sebastijana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Triput nas posjetio Poseban odnos Ivana Pavla II. i Hrvatske: Ostavio je dubok trag Slika nije dostupna Nadbiskup Eterović za Dnevnik Nove TV Beatifikacija počela bdijenjem: Ivan Pavao II. je stvarao povijest

Moćnik s krvlju novoga blaženika nosila je Papina dugogodišnja pomoćnica, a uz nju je bila sestra koja je, prema tvrdnjama Katoličke crkve, čudesno ozdravila od Parkinsonove bolesti zagovorom Pape Ivana Pavla II.

Službeni su spikeri morali zamoliti oduševnjeni milijun i pol vjernika da prestanu pljeskati kako bi se misa mogla nastaviti.

O vjeri i ljubavi koju je propovijedao i živio blaženi Ivan Pavao II., govorio je u homiliji papa benedikt XVI. 'Blagoslovljen da si papa Ivane Pavle II. jer si vjerovao. Koliko puta si nas blagoslovio na ovom trgu, danas te molimo blagoslovi nas', rekao je papa Benedikt XVI.
 

Karol Wojtyla postao je Papa 22. listopada 1978., i taj će se datum slaviti će se kao spomen-dan blaženoga Ivana Pavla II.

Mnogi su hodočasnici noć proveli na Trgu svetog Petra, očekujući beatifikaciju, a po završetku bdijenja hodočasnicima je rečeno da će osam crkava ostati otvoreno i da mogu nastaviti moliti.

>> Beatifikacija počela bdijenjem: Ivan Pavao II. je stvarao povijest

>> Poseban odnos Ivana Pavla II. i Hrvatske: Ostavio je dubok trag

>> Kosor i 60 šefova država i vlada na beatifikaciji Ivana Pavla II

Usprkos dolasku velikog broja svjetskih državnika promet u gradu odvija se neometano, a svi rimski hoteli puni su gostiju.

Za trodnevnu svečanost rimske su se vlasti dobro pripremile. Za autobuse kojima su u Rim stizali hodočasnici pripremljeno je 4.046 parkirališnih jedinica. Također je pojačana frekvencija prometovanja vlakova podzemne željeznice. U cijelome gradu je 2.500 dragovoljaca, a podijelit će milijun boca vode.

200 tisuća katolika na bdijenju uoči beatifikacije

Gotovo dvije stotine tisuća katolika, većinom mladih, sudjelovalo je u subotu navečer na Circusu Maximusu u Rimu na molitvenom bdijenju u znak sjećanja na papu Ivana Pavla II. koji će u nedjelju biti proglašen blaženim, objavila je mjesna policija, a bdijenje je molitvom i blagoslovom videovezom završio papa Benedikt XVI.

Među mnogobrojnim zastavama na nekadašnjem antičkom trkalištu bilo je mnogo hrvatskih, poljskih te zastava rimskih župa.

Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini koji je kazao da je Ivan Pavao II. bio svjedok tragičnog doba velikih ideologija i totalitarnih režima i da je dao svoj doprinos prema novoj fazi povijesti.

'Osjećam njegovu prisutnost ovdje na Circusu Maximusu, osjećam je snažno', rekao je mnoštvu bivši Papin osobni tajnik i nadbiskup Krakova, msgr. Stanislaw Dziwisz i podjestio da je Papa bio osobito povezan s mladima s kojima se susretao tijekom Svjetskih dana mladih koje je inicirao. (D. Ma./.K.A./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene