Policija u BiH, ilustracija (Foto: AFP)
Policija u BiH, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Nepoznati počinitelji polupali su ploče s imenima 67 Hrvata koje su pripadnici srpskih postrojbi ubili na početku rata 1992. godine u mjestu Briševu u općini Prijedor na sjeveru BiH, objavili su u utorak mediji u Mostaru.


Pozivajući se na očevice koji su objavili fotografije na društvenim mrežama, navodi se kako su polupane sve ploče koje su ovoga proljeća u mjestu Briševu, selu južno od Prijedora, postavili članovi istoimene udruge, čije je sjedište u Zagrebu. Na pločama su bila zapisana imena žrtava, Hrvata civila koje su pobili pripadnici srpskih snaga.

Vezani članci Poplave u Prijedoru (Foto: Screesnhot/Darko Vujasinović video) Apokaliptične scene iz BiH: Pogledajte kako danas izgleda poplavljeni Prijedor Policija BiH (Foto:PIXSELL/Hrvoje Jelavić) Preminuo policajac kojeg je izrešetao muškarac nakon što je ubo oca u prsa

Selo Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, praktično je zbrisano s lica zemlje 24. i 25. srpnja 1992. godine u napadu srpskih snaga.

To su selo najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće i crkvu. Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četvero. Obnovljeno je tek nekoliko obiteljskih kuća. (Hina)