Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dvojica Srba optužena za ratni zločin u Prijedoru i Sanskom mostu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u subotu je objavilo kako je podignulo optužnicu protiv dvaju državljana Srbije koji se terete za ratne zločine počinjene na širem području Prijedora i Sanskog Mosta u proljeće i ljeto 1992., a optužnicom su obuhvaćeni i zločini počinjeni u selu Briševo, koje je potpuno uništeno i gdje je samo u jednom danu ubijeno 68 osoba hrvatske nacionalnosti.

Optužnica je podignuta protiv Branka Basare (75), rođenog u Sanskom Mostu, državljanina Srbije nastanjenog u Beogradu, i Nedeljka Aničića (87) zvanog "Neđo", također rođenog u Sanskom Mostu, a nastanjenog u Beogradu.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Oni su se kao visoki časnici nekadašnje JNA 1992. priključili paravojnim snagama bosanskih Srba.

Basara je postao zapovjednik 6. sanske lake pješačke brigade VRS dok je Aničić postao zapovjednik tzv. teritorijalne obrane u Sanskom Mostu.

BiH podigla optužnicu protiv 4 Hrvata zbog ratnog zločina!

Zajedno s drugim članovima kriznog stožera u Sanskom Mostu počinili su progone bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, ubojstva, prisilna preseljenja, deportacije i zatvaranja, a odgovorni su i za topničke napade na nebranjena sela poput Briševa te za rušenje vjerskih objekata.

Uz Briševo, optužnicom su obuhvaćeni i zločini nad civilima i uništavanje naselja Mahala, Muhići, Otoka, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići, Kenjari, ali i na drugim lokacijama gdje su ubijene stotine osoba nesrpske nacionalnosti, uključujući žene, djecu, starce i trudnice.

Optužnica se odnosi i na zatočenje velikog broja muškaraca u koncentracijskim logorima poput Manjače, gdje se mnogima gubi svaki trag, da bi kasnije bili ekshumirani iz brojnih masovnih grobnica na tom području.

Optužnica navodi ubojstva više od 200 žrtava te progon više tisuća osoba.

Istragu o tom slučaju pokrenulo je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koje je predmet potom prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene