Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo je pet godina

UPOZORAVAO NA PRIJETNJU EUROPI 'Gadaffi je bio bedem protiv svih ovih džihadista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet je godina prošlo od svrgavanja Moamera Gadaffija i ideje o novom dobu za Libiju. NOvo doba možda jest, ali ne i bolje doba. Štoviše, situacija je kritična.

Libijski ustanak koji je rezultirao svrgavanjem i potom smrću dugogodišnjeg vođe te zemlje Moamera Gadaffija, počeo je na današnji dan prije 5 godina.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Od tada je ova naftom bogata zemlja potresena političkom nestabilnošću te sve većom prijetnjom Islamske države. Prihodi od nafte su se prepolovili, a džihadisti pokušavaju iskoristiti nestabilnost u svoju korist. Ionako na libijskim obalama već imaju uporišta.

Ovo je dan tuge i žalosti. Prije svega nekoliko godina Libija je bila stabilna i sigurna država. Sada je petvorena u razorenu zemlju iz koje ljudi bježe', rekao je u intervjuu za RT Gadaffijev rođak Ahmed Gaddaf Al-Dam.

'Libija je nekad bila među vodećim zemljama ovog kontinenta. Sada je feudalizirana i potlačena. Njena sudbina leži u rukama drugih zemalja. Prošli smo bol, suze, žrtve, gubitke, kako materijalne, tako i moralne. To imamo nakon pet užasnih godina i to je sve posljedica NATO-ve akcije - akcije saveza koji je upao u našu zemlju s ciljem da je razori', kaže Al-Dam.

Politička analitičarka Hafsa Kara Mustafa također drži kako je NATO direktno odgovoran za ono što se sada događa u Libiji. 'Situacija u Libiji je uvelike posljedica NATO-ve intervencije. I to se znalo, imali smo primjer Iraka u kojem se dogodio taj jedan vakuum moći. Gadaffi je bio bedem protiv svih ovih džihadista', kaže Kara Mustafa.

Prije nekoliko mejseci isplivali su u javnost transkripti razgovora Moamera Gadaffija i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira u kojem je jasno upozoravao na džihadističku prijetnju, kako sjevernoj Africi tako i Europi.

A što se Washingtona tiče, iako su se mnoga Gadaffijeva predviđanja pokazala točnima, oni i dalje drže kako je svrgavanje libijskog vodstva bio dobar potez.

'Sjetimo se samo da je 2011. godine Gadaffi prijetio da će masakrirati velik broj Libijaca. Zato smo uskočili zajedno sa svojim NATO partnerima ne bismo li spriječili taj masakr', rekao je u iječnju zamjenik glasnogovornika State Departmenta.

Bivši američki diplomat Jim Jatras smatra kako je Libija za SAD bila sasvim sporedna stvar. 'Napravili su potpuni kaos i onda ga ostavili kako bi napravili novi kaos u Siriji i onda, namjerno ili slučajno, pomogli u uzdizanju Islamske države. Ne znaju što im je činiti po tom pitanju. Sad vide da se to širi i osjećaju pritisak da nešto poduzmu, kaže Jatras.

A situacija bi mogla dodatno izmaknuti kontroli budući da mnogi analitičari vjeruju kako IS ne misli stati u Libiji već tu zemlju iskoristiti kao uporište za napad na druge zemlje u regiji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene