Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijski krah

DŽIHADISTI NA PROSJAČKOM ŠTAPU 'Možete osjetiti njihovu frustraciju, moral im je na dnu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suočeni s nestašicom resursa u kalifatskoj riznici, samoproglašena Islamska država smanjila je plaće svojim borcima u cijeloj regiji, stanovnicima Raqqae naredila plaćanje komunalnih računa američkim dolarima sa crnog tržišta, a otkupninu za zatvorenike podigla na 500 američkih dolara po osobi.

Islamske ekstremiste, koji su se donedavno hvalili imanjem svoje vlastite valute, iznenadila je nestašica novaca do koje je došlo zbog neprestanih zračnih napada i drugih mjera koje su od prošle godine 'izmuzle' milijune dolara iz njihove blagajne.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Nakon što su svoje borce naviknuli na dobar i lagodan život, nakon što su lojalnost među militantima izgradili na dobrim plaćama, bonusima, medenim mjesecima i dodacima na plaću za svako dijete, Islamska država ne samo da je smanjila plaće već je ukinula sve dodatne pogodnosti za svoje borce. Koliko su oštra rezanja dokazuje činjenica da borci više ne mogu besplatno dobiti ni energetsko piće ni energetske pločice.

Prema onima koji su pobjegli od režima ISIS-a, potrošnja najviše pada u urbanim središtima do čega su dovele nestašica i inflacija. Analitičari napominju kako se ISIS sada okreće alternativnim izvorima financiranja koji uključuju i aktivnosti na području Libije.

Od prosinca do danas, plaće borcima u sirijskom gradu Raqqa su prepolovljene, dotok struje je racionaliziran, a cijene osnovnih živežnih potrepština porasle su do granice nedohvatljivosti.

'Ne samo militantima. Svakom državnom službeniku, od sudova do škola, plaća je srezana za 50 posto', rekao je jedan od aktivista u Raqqai koji je otišao živjeti u turski grad Gaziantep, no, kako kaže, ostao je u kontaktu s ljudima koji su ostali u gradu.

Islamska država treba novac kako bi nadoknadila štetu i pribavila novo oružje koje je izgubila u borbama od početka zračnih napada, te da bi platila svojim borcima njihove skupe usluge.

Prema analitičaru Jawad al-Tamimiu, koji tvrdi da ima uvid u dijelove dokumenata IS-a, ove dvije stavke troše gotovo dvije trećine proračuna samoproglašene Islamske države. Tvrdi kako u dokumentima koje posjeduje stoji da se smanjuju plaće borcima u Raqqai.

'Zbog izvanrednih okolnosti s kojima se suočava Islamska država, odlučeno je da se smanjuju plaće svim mudžahedinima za 50%. Ovim dokumentom se zabranjuje preispitivanje odluke kao i traženje izuzeća, bez obzira na položaj', stoji u objavi.

U posljednja 2 tjedna, Islamska država prima samo dolare kao sredstvo plaćanja poreza i komunalija, kazao je aktivist iz Raqqae.

Među okolnostima koje su dovele do ove odluke su i veliki pad cijena nafte na globalnom tržištu, koja je jedan od ključnih izvora financiranja IS-a, zatim velik broj zračnih napada u kojima su uništene brojne vojne baze IS-a, skladišta novca, ali i infrastruktura za obradu i proizvodnju naftnih derivata. Jedna od najvećih stavki koja je utjecala na približavanje bankrotu IS-a je odluka iračke vlade o prestanku financiranja državnih službenika na području koje se nalazi pod kontrolom ekstremista.

'Možete osjetiti njihovu frustraciju, njihov moral je na dnu', kazao je jedan od stanovnika mjesta al-Bab u kojem sirijska vojska uz rusku potporu sve više pritišće borce Islamske države.

Stanovnici tvrde da im članovi obitelji koji su napustili Siriju šalju novac ne i li im pomogli u preživljavanju. Cijene nafte u Siriji su porasle za 25%, cijene mesa i mesnih prerađevina od kraja prošle godine porasle su za 70%, a cijene šećera i povrća su se udvostručile.

Situacija nije bolja ni na okupiranim područjima u Iraku. U iračkoj Falluji, borci koji su donedavno dobivali i do 500 dolara na mjesec sada ne dobivaju ništa, a srezano im je pravo na besplatnu hranu, te sada imaju pravo na samo 2 obroka dnevno. Prema iskazima stanovnika Falluje, otkupnina za zatvorenike popela se na 500 dolara, piše News.com.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene