Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bila je iscrpljena'

Prijateljica autorice najpotresnijeg dnevnika otkrila dosad nepoznate detalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je Nanette Konig (85) ugledala Anne Frank, 15-godišnjakinja je bila mršava i umotana u deke. Njezinu odjeću prekrile su uši.

Prijateljica Anne Frank prisjetila se trenutka u kojem su se njih dvije ujedinile u nacističkom koncentracijskom logoru - 15-godišnja učenica, za čiji dnevnik zna cijeli svijet, bila je mršava i umotana samo u deke dok se borila da preživi u teškim uvjetima.

Pročitajte i ovo Teška nesreća u Sisku - 1 OZLIJEĐENA DVA RADNIKA Detalji urušavanja zgrade u Sisku: "Ovo je vrlo prometna ulica, moglo je doći do još veće tragedije" Narko bos pred Županijskim sudom - 1 Doveli ih specijalci FOTO Duge cijevi na ulicama Zagreba: Krijumčari kokaina dovedeni na sud

Nanette Konig (85) Annu je poznavala iz škole i bila je pristuna na tinejdžeričinom 13. rođendanu na kojem je dobila dnevnik u kojem je kasnije opisala detalje iz života dok se skrivala od nacista.

Nakon zarobljavanja, razredne kolegice bile su razdvojene oko dvije godine, a onda su se ponovno susrele u njemačkom Bergen-Belsen koncentracijskom logoru.

'Bila je iscrpljena, umotana u deke jer joj je odjeća bila puna ušiju', prisjetila se Konig susreta u kampu.

Radili su za naciste, bili su mučeni, a sami su sebi izrađivali ljesove...

'Bilo je stvarno grozno jer je bila potpuno iscrpljena. Od nje ništa nije ostalo. I danas ne znam kako smo mi, dva kostura, uspjele prepoznati jedna drugu', priča Nanette.

Anne je umrla u dobi od 15 godina, a gospođa Konig odaje joj počast samo nekoliko tjedana prije 70. obljetnice oslobođenja logora. One su bile samo mali dio od dva milijuna Židova zarobljenih u koncentracijskih logorima. Više od šest milijuna Židova ubijeno je u genocidu.

Roditelji Anne Frank, Margot i Otto Frank deportirani su u tranzitni logor zajedno s djevojčicom i njezinom sestrom Margot. A onda u Auschwitz. Kada su Anne i njezina sestra odvedene u Berge-Belsen Nanette je svoju prijateljicu uočila kroz ogradu od bodljikave žice.

Nije mogla otići do nje jer bi bila mučena ili ubijena. No, kada je žica maknuta uspjela je privući djevojčicinu pozornost i nekoliko puta uspjele su se sresti i razgovarati. Od Anne je doznala što se događa u Auschwitzu.

Za dlaku izbjegla smrt - 'Ušli smo u tu prostoriju s kamenim podom i otvorima na stropu'

'Rekla mi je o svom dnevniku i da ga je htjela koristiti za knjigu nakon rata, ona nikad nije htjela objaviti dnevnik', prisjetila se Nanette.

Iako su bile svjesne zastrašujućih okolnosti u kojima se nalaze, djevojčice su sanjale i nadale se da će preživjeti.

'Bile smo zrele. Oklonosti su nas učinile takvima. Svi smo izgubili obitelj i nismo znali hoćemo li ih opet vidjeti. Svi su htjeli preživjeti, nitko nije hito umrijeti svojom voljom', priča 85-godišnkakinja.

'Uvijek je htjela da ju se vidi i čuje'

Prisjetila se i trenutka u kojem je Anne dobila dnevnik. 'Htjela je iskoristiti stranice dnevnika za pisanje knjige. Mi smo sanjali o budućnosti, to je bio dio našeg opstanka', rekla je.

Anne je opisala kao nekoga tko je uvijek htio da ga se vidi i čuje. Bila je puna puna života, voljela je razgovarati i voljela je dečke. Nanette je uvjerena da bi, da je preživjela, postala izvrsna spisateljica.

'Bio je čudovište. Kad je došao nasmiješen, znali smo da sprema nešto strašno sadističko!'

'Na kraju ostvarila joj se želja da bude objavljeni autor', kaže.

Anne je vidjela prije nego je umrla. Iako Bergen Belsen nije bio logor smrti, uvjeti su eliminirali ljude, piše Daily Mail. 

'To je jako emotivno. Ona nije uspjela, ja jesam. Još uvijek je vidim ispred mene', kaže žena koja danas sa suprugom živi u Sao Paolu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene