Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Londonu

Prijatelji Sirije: Asad ne treba igrati nikakvu ulogu u budućoj vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef britanske diplomacije William Hague u ime skupine zemalja okupljene u Prijatelje Sirije kazao je da Bašar al-Asad ne treba igrati nikakvu ulogu u budućoj sirijskoj vladi. Sam Asad je najavio kandidaturu na skorašnjim predsjedničkim izborima.

Prijatelji Sirije slažu se da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne treba 'igrati nikakvu ulogu u budućoj vladi', rekao je šef britanske diplomacije William Hague, dodajući da je postignuto 'opće suglasje' o tom pitanju na sastanku u utorak u Londonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

>> Bliski istok pred tektonskim poremećajem?

Hague, domaćin sastanka jedanaest zapadnih i arapskih zemalja s predstavnicima sirijske oporbe, rekao je također na konferenciji za novinare da neće biti 'političkog i mirnog rješenja sukoba u Siriji bez sudjelovanja umjerene oporbe'.

Jedanaest zapadnih i arapskih zemalja skupine Prijatelji Sirije i dalje pokušava prevladati prepreke održavanju konferencije u Ženevi u studenom, koju bojkotira dio oporbe, a koju Asad smatra preuranjenom.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je nakon sastanka da će se masakr u Siriji nastaviti ako se ne donese rješenje za pregovaračkim stolom.

'Jedanaest zemalja koje su se sastale danas u Londonu složile su se da je ključno pokušati sjesti za pregovarački stol. Bez ispregovaranog rješenja, masakr će se nastaviti, ako ne i pojačati', rekao je Kerry na konferenciji za novinare.

Čelnik sirijske oporbe Ahmad Džarba poručio je na sastanku da oporba neće sudjelovati u mirovnim pregovorima ukoliko njihov cilj nije odlazak s vlasti predsjednika Bašara al-Asada, prenosi Reuters.

Džarba smatra da oporba riskira gubitak vjerodostojnosti ako popusti međunarodnom pritisku i sudjeluje u pregovorima čiji cilj nije odlazak Asada s vlasti. 'Ljudi nam neće vjerovati i tretirat će nas kao izdajnike revolucije'.

Zapad i bliskoistočni saveznici u utorak su pokušali izvršiti pritisak na Džarbinu oporbenu Sirijsku nacionalnu koaliciju da se pridruži pregovorima, unatoč tomu što je Asad jasno kazao kako ne namjerava odstupiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene