Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Značajan pomak'

Bliski istok pred 'tektonskim poremećajem'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek saudijske obavještajne zajednice princ Bandar bin Sultan najavio je 'značajan pomak' u odnosima sa svojim dugogodišnjim saveznikom SAD-om.

Bliski bi istok, ostvare li se najave glavnog saudijskog obavještajca, uskoro mogli zahvatiti tektonski poremećaji kada je riječ o odnosu snaga među državama u regiji i njihovim saveznicima u drugim dijelovima svijeta.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

>> Što zapravo stoji iza SAVEZNIŠTVA Sirije i Irana?

Novinska agencija Reuters prenosi izjavu princa Bandara bin Sultana koji je u nedavnoj komunikaciji s nekolicinom europskih diplomata najavio 'značajan pomak' u odnosima Saudijske Arabije sa Sjedinjenim Državama. To će se dogoditi u znak prosvjeda zbog, kako to Saudijci vide, nedovoljne američke umiješanosti u ratni sukob u Siriji kao i zbog zatopljenja odnosa Washingtona sa zakletim saudijskim neprijateljem Iranom.

Washington u saudijskim očima nije napravio dovoljno u rješavanju sirijske krize i palestinsko-izraelskog konflikta, previše se približio Teheranu, a Rijadu nije dao podršku u intervenciji kojom su se prije dvije godine gušile protuvladine demonstracije u Bahreinu.

'Odmak od SAD-a je velik. Saudijci se više ne žele naći u situaciji da moraju ovisiti o nekome', kazao je jedan izvor blizak samom saudijskom vrhu, a koji je za Reuters prenio riječi princa Bandara. Zasad nije jasno stoji li iza Bandarovih riječi sam saudijski kralj Abdulah.

Saudijska Arabija Sjedinjene Države u svoje bliske saveznike ubraja od svog osnutka 1932. godine. Washington Saudijcima daje snažnu vojnu zaštitu, a Saudijci najveći dio svoje nafte izvoze u SAD.

Prinčeve izjave uslijedile su samo nekoliko dana nakon iznenađujuće odluke Rijada da odbije dvogodišnji mandat nestalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a.

Tko je Bandar bin Sultan?

Princ Bandar bin Sultan 22 je godine proveo kao saudijski veleposlanik u SAD-u. Smatraju ga vanjskopolitičkim jastrebom, pogotovo u odnosima s Iranom. Bio je miljenik pokojnog kralja Fahda, ali 2005. godine zbog neslaganja s novim kraljem Abdulahom napustio je visoku politiku.

Na scenu se vratio lani, kada ga je kralj postavio na čelo obavještajne zajednice i angažirao na rješavanju sirijskog problema. Saudijci snažno podupiru sunitske pobunjenike protiv predsjednika Bašara al-Asada, od kojega zahtijevaju da siđe s vlasti. Bandar je proteklih godinu dana najviše radio na organizaciji dostave oružja oporbenim borcima.

'Sve opcije na stolu'

'Princ je diplomatima kazao da namjerava limitirati interakciju s Amerikancima', citirao ga je ranije spomenuti saudijski izvor. 'Odnosi s Amerikom već se neko vrijeme pogoršavaju, s obzirom da Saudijci imaju osjećaj da se SAD približavaju Iranu, a pritom nisu Saudijcima dali podršku tijekom ustanka u Bahreinu', dodao je izvor koji ocjenjuje da bi planirani 'pomak' u odnosima mogao imati velike posljedice na raznim poljima.

'Sve su opcije na stolu', kazao je još izvor agenciji Reuters, najavljujući da Rijad ubuduće više neće koordinirati svoje aktivnosti u Siriji s Washingtonom. Jedna od kapi koja je navodno prelila čašu je odustajanje Amerike od vojne intervencije u Siriji nakon kemijskog napada u okolici Damaska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene