Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem u hrvatskim školama

DNEVNIK NOVE TV U SUBOTICI Nema udžbenika na hrvatskom, a ni učitelji ne govore hrvatski

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji se nastava na hrvatskom jeziku izvodi od 2002. godine. U ovom trenutku pohađa ju oko 1250 učenika pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

Najveći je problem nedostatak učitelja koji govore hrvatski te nepostojeći udžbenici. Name, 16 godina od uvođenja hrvatske nastave u škole, Srbija udžbenike nije prevela na hrvatski jezik.

Učiteljica u dvojezičnoj školi u Subotici na satu matematike na hrvatskom jeziku čita zadatak: "Izračunaj opseg, površinu, polumjer opisane kružnice...". Isti zadatak na srpskom jeziku glasi: "Izračunaj obim, površinu, poluprečnik opisane kružnice". 

Osim brojeva, ni u matematici ništa nije isto. "Gotovo se svi stručni matematički izrazi razlikuju. Svaka riječ je drugačija na srpskom i na hrvatskom jeziku", kaže Jasmina Dulić, nastavnica matematike. 

Udžbenik iz matematike, preveden na hrvatski jezik, prvi je put ove godine na školskim klupama. Sve udžbenike, njihovo tiskanje i prijevod, financirala je hrvatska država i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Srbija na taj način svoju obvezu prema hrvatskoj nacionalnoj manjini nije ispunila. Samo ju je prebacila na nekog drugog.

"Mi smo pretprošle i prošle godine za to izdvojili 15 tisuća eura iz našeg vlastitog budžeta. To je 10 posto sredstava za proces prevođenja, lekture, tiskanja", kaže Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Prevedeni su samo udžbenici za osnovne škole, a srednjoškolci svoje još čekaju. U 21. stoljeću idu na nastavu bez knjiga. "Moj je sin završio 12 godina školovanja od prvog razreda do gimnazije bez jednog udžbenika", kaže Bačić.

Udžbenici nisu jedini problem nastave na hrvatskom. "Roditelji i djeca su kao najveći problem istaknuli da nastavni kadar ne govori hrvatski jezik. Preko 60 posto kadra ne govori, ne predaje na hrvatskom jeziku", kaže Bačić.

Ako nastavnici ne drže predavanja na hrvatskom, onda i hrvatska nastava gubi smisao. "U našoj školi nastavnici se maksimalno trude da govore hrvatski. Pripremaju se za satove, pa ako neka riječ i nije ta koja treba,  mislim da to nije problem", kaže Ivan Stipić, ravnatelj Osnovne škole "Ivan Milutinović" iz Subotice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odbačene prijave za zločin Žigmanov: "Srbija se još nije spremna suočiti sa zločinima nad Hrvatima" Slika nije dostupna vode se pregovori Sastanak u Bačkom Monoštoru: Hrvati u Srbiji žele zajamčeni mandat u Skupštini Srbije

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene