Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotinjak osoba okupilo se u utorak ujutro u Beslanu radi obilježavanja najgoreg terorističkog napada u Rusiji u kojem je prije pet godina poginulo 334 osoba, uglavnom školske djece u malom gradu na Kavkazu, području još uvijek izloženom nasilju.


Preživjeli i bliska rodbina žrtava okupili su se ispred ruševina gimnazijske zgrade koja je bila poprište drame. Većina njih smatra da ruske vlasti još uvijek nisu izvukle pouku iz tragedije. U toj školi je 32 teško naoružanih terorista držalo više od 1.000 talaca puna tri dana bez vode i hrane. 3. rujna ruske specijalne snage upale su u zgradu i prilikom spašavanja zarobljene djece poginule su 334 osobe, među kojima više od pola školaraca.

Vezani članci Slika nije dostupna Beslan: Tri godine od napada na školu Slika nije dostupna Za masakr u Beslanu kriva i ruska vojska

Napadi u nemirnoj kavkaskoj regiji nedavno su postali sve češći. U zadnja tri mjeseca ubijeno je 259 osoba, od čega 109 policajaca i vojnika te 110 pobunjenika. Ubijene su dvije žene borci za ljudska prava. Sedam samoubilačkih napada počinjeno je u Čečeniji i Ingušetiji. (Hina)