Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beslan: Tri godine od napada na školu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već treću godinu zaredom u Sjevernoj Osetiji, 1. rujna, počinju trodnevne komemoracije u znak sjećanja na žrtve napada na školu u Beslanu u kojem su ubijene 334 osobe, od kojih 186 djece.

Već od ranog jutra ljudi pale svijeće i donose cvijeće i vijence ispred škole u Beslanu.

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Godine 2004. prvog dana škole i Dana znanja koji se obilježava u Rusiji 1. rujna teroristi su zauzeli školu u Beslanu i uzeli su za taoce učenike, njihove roditelje i učitelje. Držali su ih tri dana bez vode i hrane.

Predsjednik ruske Dume, donjeg doma parlamenta, Boris Grizlov i Dmitrij Kozak, predstavnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i predstavnici vlasti republike Sjeverne Osetije položili su u subotu cvijeće u u sportskoj dvorani škole u kojoj teroristi držali 1.128 talaca.

U dvorani gore svijeće, a u njezinom središtu postavljen je križ. Na zidovima škole vise fotografije poginule djece.

Školska godina u Beslanu počet će pet dana kasnije nego u ostatku Rusije zbog komemoracija koje završavaju 3. rujna.

Tog je dana prije tri godine u 13,05 sati po lokalnom vremenu
odjeknula prva eksplozija u školi. Točno u to vrijeme održat će se minuta šutnje u Sjevernoj Osetiji, a nakon toga će biti puštena u nebo 334 bijela balona u znak sjećanja na poginule.

Na prilazima Beslanu i groblju na kojem su pokopane žrtve poduzete su jake mjere sigurnosti. Tako je na ulazu u groblje postavljen detektor metala. Za sigurnost tijekom trodnevnih komemoracija zaduženo je 1.500 pripadnika snaga sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene