Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već treću godinu zaredom u Sjevernoj Osetiji, 1. rujna, počinju trodnevne komemoracije u znak sjećanja na žrtve napada na školu u Beslanu u kojem su ubijene 334 osobe, od kojih 186 djece.


Već od ranog jutra ljudi pale svijeće i donose cvijeće i vijence ispred škole u Beslanu.

Vezani članci Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, i Domagoj Mikić Dvije škole, dva incidenta: "Bojim se da se djeca u školi sve manje osjećaju sigurno, da se nasilje iz obitelji i društva prelijeva i tamo" Zabijen nož u stol Drama u zagrebačkoj školi: Pijan uletio na roditeljski sastanak, mahao nožem pa ga zabio u stol. Svladao ga bivši pripadnik ATJ Lučko

Godine 2004. prvog dana škole i Dana znanja koji se obilježava u Rusiji 1. rujna teroristi su zauzeli školu u Beslanu i uzeli su za taoce učenike, njihove roditelje i učitelje. Držali su ih tri dana bez vode i hrane.

Predsjednik ruske Dume, donjeg doma parlamenta, Boris Grizlov i Dmitrij Kozak, predstavnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i predstavnici vlasti republike Sjeverne Osetije položili su u subotu cvijeće u u sportskoj dvorani škole u kojoj teroristi držali 1.128 talaca.

U dvorani gore svijeće, a u njezinom središtu postavljen je križ. Na zidovima škole vise fotografije poginule djece.

Školska godina u Beslanu počet će pet dana kasnije nego u ostatku Rusije zbog komemoracija koje završavaju 3. rujna.

Tog je dana prije tri godine u 13,05 sati po lokalnom vremenu
odjeknula prva eksplozija u školi. Točno u to vrijeme održat će se minuta šutnje u Sjevernoj Osetiji, a nakon toga će biti puštena u nebo 334 bijela balona u znak sjećanja na poginule.

Na prilazima Beslanu i groblju na kojem su pokopane žrtve poduzete su jake mjere sigurnosti. Tako je na ulazu u groblje postavljen detektor metala. Za sigurnost tijekom trodnevnih komemoracija zaduženo je 1.500 pripadnika snaga sigurnosti.