Bobby Cooper, Cheryl Kerr i njihovo dvoje djece Lauren i Robbi (Foto: Facebook)
Bobby Cooper, Cheryl Kerr i njihovo dvoje djece Lauren i Robbi (Foto: Facebook)

Prestravljena britanska obitelj, uključujući i dvoje djece u dobi od 11 i 13 godina, imali su sreću da su se izvukli živi nakon što brodoloma u udaljenom dijelu Južnog Pacifika.


Bobby Cooper, njegova partnerica Cheryl Kerr i njihovo dvoje djece Lauren i Robbi na katamaranu Avanti nalaze se od travnja kada je započelo njihovo putovanje - iz Europe do Venecuele pa do Francuske Polinezije.

15-metarski katamarani na kojem se nalazila četveročlana obitelj u nedjelju je udario u udaljeni i djelomično potopljeni atol Beveridge Reeff koji se nalazi više od 900 kilometara od Cookovog Otočja i oko 400 kilometara od malenog otoka Niue. 

Bobby Cooper, Cheryl Kerr i njihovo dvoje djece Lauren i Robbi (Foto: Facebook)

Obitelj je poslala signal za pomoć oko 2:30 ujutro. Nakon mnogih zastrašujućih sati, u zoru ih je spasio kapetan jedne jahte koja je bila jedini drugi brod na tom području.

Kapetan Martin Vogel i sedam osoba koje su bile s njim na jahti koristili su splav za spašavanje kako bi obitelj dopremili na sigurno nakon što su primili obavijest od Centra da je katamaran poslao poziv za pomoć.

"Bili su prilično uznemireni, ali sada svi spavaju", rekao je Vogel Associated Pressu putem satelitskog telefona na svojoj 18-metarskoj jahti Dona Catharina. "Iskreno, jako su se dobro nosili s tim".

Jahta Dona Catharina i kapetan Martin Vogel (Foto: Niue Whale Research Project)

Dužnosnici novozelandskog Centra za zaštitu i spašavanje rekli su kako su "imali veliku sreću" da je kapetan jahte slušao kanal za hitne slučajeve i da im je mogao pomoći.

"Imali su sreće da je Vogelova jahta, koja je plovila od Novog Zelanda do udaljenog otoka Niue kako bi pomogla u proučavanju grbavnih kitova, bila usidrena u obližnjoj laguni baš u to vrijeme", rekao je djelatnik Centra Geoff Lunt.

Kapetan Vogel je rekao kako ne zna kako je obitelj došla tako blizu grebena, koji je inače, zloglasno mjesto za pomorce. "U laguni unutar grebena je more mirno i može se usidriti, no oni su jurili sa suprotne strani od uskog ulaza u lagunu".

Rekao je i da je obitelj uspjela zgrabiti nešto odjeće, putovnice i nekoliko dragocjenih predmeta nakon što su ih spasili.

Njihovi prijatelji su putem Facebooka počeli prikupljati novac kako bi im pomogli.