Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mengeleovi blizanci"

Preživjela je Auschwitz i oprostila doktoru Mengeleu: "Tek tada sam mogla nastaviti dalje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eva Mozes Kor jedna je od tisuće blizanaca nad kojima je u Auschwitzu eksperimente provodio zloglasni doktor Mengele.

Eva Mozes Kor imala je samo deset godina kad je stigla u Auschwitz 1994. Židovka mađarsko-rumunjskog podrijetla i njena obitelj iz geta u rumunjskom gradu Şimleu Silvaniei do Auschwitza su putovali 70 sati bez hrane i vode.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je poricao Umro najstariji čovjek koji je osuđen za zločine počinjene tijekom holokausta: Ni dana nije proveo u zatvoru Europski parlament Suočavanje s prošlošću Euronews: Zašto neki hrvatski europarlamentarci omalovažavaju zločine iz hrvatske prošlosti?

Kad su stigli, nacisti su razdvojili njenu obitelj, pa su tako dvije starije sestre i otac odmah pogubljeni, a ubrzo je odvojena i od majke koju više nikad nije vidjela. Na životu su ostale samo Eva i njezina jednojajčana sestra blizanka Miriam koje su jedan od 1.500 parova na kojima je u Auschwitzu eksperimentriao zloglasni doktor Mengele poznat kao "anđeo smrti".

"Mengeleovi blizanci"

Nacisti su na blizancima izvodili  pokuse kako bi otkrili više detalja o plodnosti žena i tako osigurali da njemačke majke rađaju više djece. Mengeleove sadističke metode često su dovodile do zastrušujućih posljedica pa su mnogi od takozvanih "Mengeleovih blizanaca" umrli.

Eva Mozes Kor (82) za CNN je opisala strahovita iskustva koja je proživjela u zloglasnom nacističkom logoru smrti.

"Nisam se mogla pomiriti s činjenicom da sam za njih samo nakupina stanica koju žele proučavati. Pet puta dnevno davali su nam injekcije s nepoznatom supstancom. Nakon svake injekcije osjećala sam se sve lošije. Nakon jedne injekcije došao je doktor Mengele koji se okrenuo drugim liječnicima i kroz smijeh sarkastično rekao: 'Baš šteta , tako je mlada. Živjet će još samo dva tjedna", priča Eva.

Da Eva nije preživjela, njezina sestra blizanka primila bi smrtonosnu injekciju u srce koja bi je istog trena ubila. Mengele bi tada proveo paralene obdukcije.

"Oprost je čudesan lijek"

No, Eva i Miriam su preživjele i 1984. godine osnovale organizaciju CANDLES ("Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiment Survivors") koja je pronašla čak 122 "Mengeleovih blizanaca" iz deset zemalja na četiri kontinenta.

50 godina nakon Auschwitza, Eva se licem u lice susrela s doktorom Hansom Munchom, nacističkim doktorom koji je, iako nikada nije radio u koncentracijskom kampu, poznao njezine mučitelje.

Liječnika je zatražila da joj ispriča sve što je znao o plinskim komorama, što je on i učinio nakon čega mu se Eva zahvalila.

Nedugo nakon toga, Eva je javno oprostila doktoru Mengeleu i poručila:

"Opraštanje je čin samoizliječenja i osnaženja. To je čudesni lijek. Besplatan je, funkcionira i ne ostavlja nikakve posljedice".

"Rekla je kako je nakon toga osjetila veliko olakšanje. Rekla mi je kako je tada shvatila da nacisti više nemaju kontrolu nad njenim životom te može nastaviti dalje. Ona je oprostila nacistima i to je čin potpune nesebičnosti. Odlučila je zalagati se za oprost kako bi i druge žrtve, poput nje, mogle nastaviti sa životom", kaže Max Foster, novinar CNN-a koji je intervjuirao Evu.

Evina sestra umrla je 1995. u dobi od 59 godina od raka mjehura. Zbog eksperimenata u Auschwitzu njezini bubrezi prestali su rasti u dobi od deset godina. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene