Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne zna se točan broj žrtava silovanja za vrijeme rata u BiH, no radi se o desecima tisuća ljudi. I to ne samo žena.


'Imala sam 14 godina kada je rat započeo. Zatočili su me u logoru gdje sam svakodnevno bila podvrgnuta teškom fizičkom radu. Kasnije su me s još tri žene odvojili od ostalih i odveli u jednu kuću. Vojnici bi pili, a bi smo im služile poput robova nakon čega bi nas silovali', početak je to Lejline priče o kojoj piše BBC.

Vezani članci Predstavljen Fond za žene - 4 Prvi put u Hrvatskoj osnovan Fond za žene: ''Države koje ulažu u ravnopravnost uspješnije su u svim planovima'' Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva Kličko odgovorio Zelenskom na kritike oko nestašice struje i grijanja, ukrajinska policija objavila snimku nekoliko trenutaka nakon napada na Kijev

A Lejlina priča samo je jedna od tisuća i tisuća sličnih. Procjenjuje se da tijekom rata u Bih silovano između 20.000 i 50.000 žena. Točan broj nikad se neće znati jer mnoge ne žele pričati o svojim trauma. Strahuju da će, progovore li, u društvu postati stigmatizirane.

'Što više rat tone u prošlost to je teže ženama pričati o tome. Smatraju da je društvo umorno od svega, da društvo ne želi slušati o tome što im se dogodilo, da želi krenuti naprijed', kaže Nela Porobić iz Međunarodne lige žena za mir i slobodu.

Matić predstavio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Znanstvenici pak kažu kako je rat u Bosni stvorio svojevrsnu hijerarhiju traume. Grozote koje su se događale između 1992. i 1995. godine dovele su do toga da se seksualno nasilje tretira kao 'manje zlo' od mučenja, ubojstava ili etničkog čišćenja.

Slučajevi silovanja u ratu često se šalju na sudove nižeg stupnja na kojima ne postoji nikakva zaštita svjedoka i na kojima žrtve često moraju svjedočiti pred svojim napadačima.

No, nisu samo žene bile žrtve silovanja u ratu. Zihnija je bio vojnik BiH vojske, a i dan danas drhtavim glasom progovara o onome što mu se dogodilo. 'Vojna policija me odvela u neki podrum gdje su me pretukli do nesvijesti. Kad sam se probudio jedan od vojnika je uzeo lopatu, razderao mi hlače i zabio lopatu u mene Nakon toga me bacio na pod. Mislili su da ću iskrvariti. Kad izgubite nogu ili ruku, to je nešto što možete vidjeti, ali ne vidi se kad vas boli duša. Možda izgledam poput stijene, ali ja sam samo olupina od čovjeka. Samo olupina', prepričava svoju priču Zihnija.

O problemu seksualnog nasilja govorit će se u lipnju na velikoj međunarodnoj konferenciji u Londonu kojom će predsjedavati britanski ministar vanjskih poslova William Hague i slavna glumica i humanitarka Angelina Jolie koji su prošli tjedan bili u posjeti BiH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju