Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amnesty International

Presuda i drugoj strani: 'I Hamas je počinio ratne zločine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina za ljudska prava objavila je prvo izvješće u kojem se za ratne zločine optužuje Hamas, nakon niza publikacija u kojima se optuživalo Izrael.

Amnesty International objavio je kritičko izvješće o ponašanju Hamasa u Gazi prošlog ljeta, optužujući tu i druge palestinske naoružane skupine da su počinile 'ratni zločin' ispaljujući rakete na Izrael, piše Independent.

Pročitajte i ovo Dim nad Khan Yunisom eskalacija nasilja Gaza tvrdi da im Izraelci upadaju u bolnice, ljudima otežano liječenje: "Duboko smo zabrinuti" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Ovo je prvo ovakvo izvješće skupine za ljudska prava kojem je meta Hamas, nakon niza publikacija u kojima se optuživalo Izrael za vođenje napada koji su predstavljali ratne zločine.

Šest civila ubijeno je u Izraelu za vrijeme raketnih i minobacačkih napada iz Gaze pod kontrolom Hamasa. Tijekom 50-dnevnog sukoba poginulo je i 66 Izraelskih vojnika.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda tijekom sukoba je ubijeno najmanje 2250 Palestinca, od čega 1585 civila.

Mjesecima dijelili dom s neeksplodiranom bombom

Iz Amnesty Internationala poručili su kako se obje strane mora pozvati na odgovornost, kao i da kršenja palestinske skupine, od kojih su neka ratni zločini, na bilo koji način ne opravdavaju ono što su činile izraelske snage, ni obrnuto.

U izvješću se tvrdi da zbog njihove nepreciznosti korištenje minobacačkih granata predstavlja ratni zločin. 'Čak i u rukama iskusnih operatera, minobacačka granata nikada ne može dovoljno precizno pogoditi određenu metu', navodi se.

I ako je usmjeren na vojne ciljeve u unutar civilnih koncentracija, minobacač pokreće 'neselektivne napade', a kada pri tom poginu civili radi se o ratnom zločinu, objasnili su.

'Srce me boli, ne mogu opisati što sam vidio'

Dodali su kako je slična situacija i s raketama koje su ispaljivale palestinske oružane skupine.

Amnesty ističe kako je Hamasovo naoružano krilo reklo da su namjerno ciljali civile, u izjavama navodeći detalje svakog napada. Objasnili su i da je praksa naoružane skupine ugrožavala i Palestince u Gazi.

Pozvali su palestinske vlasti da osiguraju istragu slučajeva navedenih u izvješću te da se počinitelje privede pravdi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene